În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă. Hipertensiunea arterială, creșterea nivelului de colesterol rău și problemele de digestie se numără printre aceste tulburări. Iată mai jos în ce fel își poate pune amprenta asupra sănătății o alimentație dezechilibrată din perioada sărbătorilor și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine.
Care sînt cele mai frecvente afecțiuni provocate de mesele de sărbători
Potrivit specialiștilor în nutriție, mesele de sărbători sînt responsabile, cel mai frecvent, de creșterea numărului de cazuri de indigestie și alte tulburări digestive, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie și tulburări de somn. Persoanele care suferă de diverse afecțiuni metabolice, precum diabetul zaharat, ori cardiace sau de alt tip pot fi în mod particular afectate de o alimentație prea bogată în produse sărate, grase și dulci, care pot predomina în perioadele sărbătorilor.
Cum să ajuți organismul să se detoxifice
Sărbătorile sînt sinonime pentru mulți dintre noi cu excesul de alimente care sînt frecvent mai greu de digerat. Grăsimile animale, ciocolata și alcoolul se numără printre acele produse care pot suprasolicita ficatul, ce nu mai poate funcționa corespunzător în procesul de eliminare a toxinelor. Pot apărea astfel diverse tulburări alimentare, precum vărsăturile și diareea, balonarea, stările de greață, hiperaciditatea gastrică și chiar jenă și dureri în zona abdominală. Primul pas în acest sens este adoptarea unor obiceiuri pentru detoxifierea organismului.
Susținerea funcțiilor ficatului
Un organ complex, ficatul îndeplinește mai multe funcții, secretând bila necesară pentru digestia grăsimilor și absorbția lor, filtrând sângele și ajutând la eliminarea toxinelor și a colesterolului rău. Ficatul mai are și rolul de a genera și stoca mai mulți compuși esențiali pentru organism, printre care se numără lipidele și carbohidrații. Există mai multe remedii pentru protectie ficat, iar printre cele mai cunoscute și eficiente sunt câteva plante care pot susține funcția hepatică, stimula digestia și metabolismul celular și proteja acest organ de distrugerile provocate de diverși compuși toxici. Păpădia și anghinarea, sub formă de ceai sau salată, combinate cu ridiche neagră și țelină, sunt foarte utile în acest sens. Silimarina este un alt compus benefic pentru ficat, cu efect protector, și o găsești sub formă de suplimente alimentare naturale, iar curcuma are proprietăți antiinflamatorii și îmbunătățește funcționarea întregului sistem imunitar.
Consumul unei cantități adecvate de apă
Aceasta îndeplinește o multitudine de funcții vitale pentru organism, reglînd temperatura, ajutînd la digestie și la absorbția nutrienților, precum și la detoxifierea organismul, prin eliminarea deșeurilor prin urină, transpirație și respirație. Cu ajutorul unei cantități adecvate de apă, celulele corpului vor reuși funcționeze optim și să descompună nutrienții pe care organismul îi folosește pentru a avea energie. O corectă hidratare se asigură prin consumul de apă simplă, dar și de ceaiuri, infuzii de plante, precum și de fructe și legume.
Consumul de alimente foarte bogate în antioxidanți
Antioxidanții protejează celulele de daunele cauzate de molecule numite radicali liberi. Stresul oxidativ este o afecțiune cauzată de producția excesivă de radicali liberi. Corpul uman produce în mod natural aceste molecule, pentru multe procese celulare, de exemplu, digestia. Însă consumul de alcool, fumatul și alimentația dezechilibrată pot contribui la creșterea nivelului de radicali liberi din organism. Bolile care afectează capacitățile cognitive, precum formele de demență și Alzheimer, cele cardiace, renale, hepatice și anumite tipuri de cancer pot fi cauzate de excesul de radicali liberi. Organismul poate fi ajutat să se detoxifice și cu ajutorul unor alimente bogate în antioxidanți, precum fructele bogat colorate, mai ales cele de pădure, cele oleaginoase crude, semințele, ceaiul verde și ciocolata neagră.
Reducerea consumului de zahăr, sare și produse procesate
Această măsură este necesară pentru a ajuta organismul să se detoxifice și pentru ca tu să ai o stare generală de bine. În plus, ajută la reducerea riscului de exces ponderal și boli cronice, precum cele cardiace, cancerul și diabetul. Astfel, consumul ridicat de zahăr poate duce la apariția steatozei hepatice, o boală care afectează funcția ficatului.
Pe de altă parte, consumul de sare trebuie să fie limitat la 2,4 grame de sodiu (o linguriță) zilnic, pentru a nu provoca apariția hipertensiunii arteriale sau pentru a limita efectele acestei boli. Pentru un plus de aromă, poți folosi la prepararea mîncărurilor verdețuri și ierburi aromatice proaspete sau uscate.
Asigurarea unui somn de calitate
Odihna adecvată și somnul de calitate sînt esențiale pentru buna funcționare a sistemului natural de detoxifiere a organismului. Somnul permite creierului să se reîncarce și ajută organismul să elimine produsele toxice acumulate pe parcursul zilei. Privarea de somn face ca organismul să nu mai fie eficient în a-și îndeplini funcțiile, iar, în timp, poate crește riscul de anumite boli, ca obezitatea, maladiile cardiace, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și anxietatea.
Pentru un somn de calitate este recomandat să te culci și să te trezești la aceeași oră, să dormi 7-8 pe noapte, să limitezi lumina albastră emisă de dispozitivele mobile și ecrane și să asiguri în cameră o temperatură ambiantă de 18-19 grade Celsius.
În concluzie, tot ce trebuie să faci pentru a-ți ajuta organismul să scape de toxine este să incluzi o serie de măsuri simple, precum cele prezentate mai sus, în rutina ta zilnică. Te vei simți mai bine destul de curînd, iar, în plus, aceste soluții vor avea efect pe termen lung.
Sursa foto: Freepik