În căutarea vindecării
Asociația Art No More prezintă, sîmbătă, 9 iunie, și duminică, 10 iunie, de la ora 19.30, un performance care explorează angoasele omului modern cu privire la găsirea celor mai eficiente terapii în căutarea vindecării. Este vorba despre „Terapii în desfășurare. Vă rugăm păstrați liniștea”, un spectacol pentru 20 de spectatori, co-finanțat de AFCN și Uniter, și realizat de regizorul și performerul Robert Bălan. Reprezentațiile se vor ține la sala de yoga din cadrul Centrului de sănătate Verna.
O durere, o vizită la doctor și un diagnostic. Sau: un accident și o perioadă de recuperare. Și viața ți se schimbă brusc. Corpul nu te mai ascultă. Și nu-ți mai aparține. E, de acum, al doctorilor și al terapeuților. Și al substanțelor pe care le introduci în tine.
Pastile, unguente sau leacuri naturiste? Bicarbonat de sodiu, turmeric sau ceai? Kinetoterapie, înot, acupunctură sau yoga? Medicină clasică sau alternativă? Pe bază de trimitere sau la privat? Vetebrolog sau osteopat? Post negru sau mîncare sănătoasă? Cît de departe sînt dispuși oamenii anului 2018 să meargă în căutarea vindecării?
Realizatorul acestui one man show este regizorul, performerul și jurnalistul cultural Robert Bălan. Acesta a montat între altele „În numele Tatălui” (Asociația Art No More/Tranzit.ro – 2018), „Identic natural” (Art No More 2017), O viață sigură (Teatrul Național Tîrgu Mureș – 2016), „Habemus bebe” (Art No More/ WASP – 2014), „Prințesele spion” (Teatrul Gong Sibiu, 2014). Performance-ul „Terapii în desfășurare...” este o continuare a one man show-ului realizat în 2013 „sfîrșit. work în progress”, selectat și premiat în mai multe festivaluri independente.
„Acest performance care a început, ca de obicei la mine, ca unul autobiografic și e rezultat dintr-o «documentare» nedorită care a durat vreo cinci ani. E o experiență care, privită din afară, e cît se poate de amuzantă. Pe parcurs, am ajuns și la istoriile altor persoane și am descoperit frici, schimbări, experiențe comune, dar și o foarte mare doză de umor”, spune realizatorul.
„Terapii în desfășurare. Vă rugăm păstrați liniștea” este al doilea spectacol din proiectul de cercetare „Teatru intim”, inițiat de Robert Bălan și Elena Vlădăreanu prin Asociația Art No More. În 2018, în cadrul acestui demers, vor fi realizate trei spectacole. Proiectul „Teatru intim” dorește să propună o formă de experienţe performative pentru un public restrîns în spaţii neaşteptate.
„Deși nu se poate spune că am avut probleme mari, la un moment dat intrasem în filmul ăsta: în fiecare lună încercam altă terapie, alt tratament. Am avut o zi în care chiar am crezut că frunza de brusture vindecă tot. În altă zi, am plecat fericit de la o consultație în care doamna doctor mi-a confirmat că am toate bolile posibile despre care citisem eu pe net.
Apoi am primit o listă de recomandări. Nu fumat, nu alcool, nu prăjeli. OK. Și dup-aia începea serios: nu carne, nu legume, nu brînză ș.a.m.d. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă duc să îmi cumpăr mici. Și am zis că iau o pauză.
Desigur, dacă știe cineva vindecarea perfectă, să nu ezite să mă contacteze. Mă bag” - a mărturisit Robert Bălan.
***
„Terapii în desfășurare. Vă rugăm păstrați liniștea”
Concept și interpretare: Robert Bălan
Video: Petre Fall
Producător: Asociația Art No More
Partener: Centrul de sănătate Verna, Prăvălia Părinților, Casa de pariuri literare
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Finanțator: UNITER
Spectacol pentru 20 de spectatori - 9, 10 iunie ora 19.30, la Centrul Verna (str. Theodor Sperantia nr.108, bl.S22, scara 2, parter, ap.2, interfon 2 / lîngă Piața Muncii), București
Intrare liberă pe bază de rezervare la:
9 iunie, ora 19.30
https://www.eventbrite.com/e/terapii-in-desfasurare-va-rugam-pastrati-linistea-tickets-46223935034
10 iunie, ora 19.30
https://www.eventbrite.com/e/terapii-in-desfasurare-va-rugam-pastrati-linistea-tickets-46223967130
„Teatru intim” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
str. Vasile Lucaciu 27
sector 3, Bucureşti, cod 030691
0722.609.478