În autobuze: emițătoare speciale pentru nevăzători

30 mai 2015   Dileme on-line

Persoanele nevăzătoare din Capitală vor putea să călătorească mai uşor cu mijloacele de transport în comun. Asta după ce 500 de vehicule ale RATB vor fi accesibilizate cu ajutorul unor emiţătoare speciale, care vor transmite, printr-o aplicaţie mobilă, numărul maşinii care vine în staţie.

Practic, persoana nevăzătoare introduce numărul mijlocului de transport de care are nevoie. Apoi va fi informată de un semnal sonor că acesta urmează să ajungă în staţie, iar un semnal diferit o va avertiza că maşina a ajuns.

Aplicaţia este dezvoltată în cadrul proiectului "Smart public transport", de către Asociaţia Tandem, în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România.

În cadrul proiectului, 500 de mijloace de transport ale RATB vor fi accesibilizate cu ajutorul unor emiţătoare speciale, denumite iBeacon-uri, care vor transmite, prin intermediul unei aplicaţii mobile, numărul mijlocului de transport în comun care soseşte în staţie.

Directorul Asociaţiei Tandem, Florin Georgescu, a declarat la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change" că acest parteneriat urmăreşte conceperea unui pachet mai larg de accesibilizare urbană pentru cei cu deficienţe de vedere.

"Autobuzul de care am nevoie emite un semnal sonor şi pe mine mă face să mă orientez instant, fără să întreb ce autobuz a sosit. Este pentru prima dată cînd ideea de integrare, de accesibilizare urbană este abordată din punct de vedere tehnologic. Nu am cum să nu îmi arunc un gînd către cei care trebuiau să facă incluziunea socială şi nu au făcut-o", spune Florin Georgescu.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe