În Ajun de Sînziene

19 iunie 2017   Dileme on-line

Vineri, 23 iunie, de la ora 19,30, ARCEN deschide Grădina Interioară a Școlii Centrale din București (Str. Icoanei, nr. 3-5) în Ajun de Sînziene, pentru un eveniment dedicat sărbătorii din „miezul verii” care marchează ziua „cînd se înjumătățește anul și cînd Soarele joacă pe cer”. 

Pentru ediția din acest an, ARCEN va aduce în prim-plan tema iubirii, cu semnificațiile și ritualurile de Sînziene legate de aceasta, pentru că „de Sînziene s-a logodit Soarele cu Luna”, după cum spun tradițiile, o zi în care dorul după sufletul pereche se accentuează și fiecare îl caută, îl visează sau chiar îl întîlnește. Tema va fi ilustrată prin fragmente din „Nuntă în cer” de Mircea Eliade și „Adam și Eva” de Liviu Rebreanu care vor fi citite în Grădina Interioară a Școlii Centrale. 

Între lecturi și muzică, ARCEN propune participanților discuții despre timpul sărbătorii și despre semnificația reluării praznicului an de an, despre cer și iubire, soare, cununi și colaci. 

Aproape de miezul nopții vor fi citite scrisori de dor ticluite de scriitori contemporani, despre iubiri neîmplinite sau ce se pot împlini doar dincolo de lumea aceasta. 

Seara va cuprinde și dans în jurul frasinului plantat în 1891, cîntece la fluier și reinterpretări ale cîntărilor populare, se vor împleti cununi de Sînziene și vor fi aruncate peste casă. Totul se va încheia la miezul nopții cînd se spune că „se deschid cerurile pentru cei care știu să vadă asta”.

Intrarea este liberă și se face în limita locurilor disponibile, fără rezervare în prealabil.

Mai multe