Imprimante 3D, picturi murale și periuțe de dinți
Ca întotdeauna, dincolo de valul de știri negative se petrec și lucruri bune. Trebuie doar să fim receptivi și, pe cît posibil, să contribuim.
● A fost reluată campania EDUTECH, prin care alte 10 şcoli din România vor deveni hub-uri de imprimare 3D. Acestea vor fi dotate cu imprimante 3D, iar profesorii vor fi instruiţi şi certificaţi internaţional, pentru a-i învăța mai departe pe elevi. Campania este susţinută de ECDL, cu sprijinul Dedeman și Asociaţia Oamenilor de Afaceri.
● Bacăul a devenit orașul cu cele mai multe picturi murale care purifică aerul din Europa, după ce, în doar 2 luni, au fost realizate 10 lucrări de artă murală. Acestea au capacitatea de a filtra aerul cît o pădure de de 700 de mp. Proiectul se numește ZidART, este realizat de Asociația Ingenious Drama și susținut de Kaufland România prin programul StartONG.
● Voluntarii Casa Share, cu ajutorul donațiilor zilnice și a unor sponsori, au ridicat în doar 2 zile o nouă casă pentru Gheorghe, un bărbat cu picioarele amputate, și soția sa, care nu poate auzi.
● Romsilva a lansat campania de educație silvică „Un copil - un brăduţ”. Oricine poate achiziționa un brăduț de Crăciun, care va fi plantat în ghiveci de către un copil, îngrijit cu atenție și care se va întoarce în primăvara anului viitor înapoi în mediul său natural.
● 56 de unităţi de învăţămînt, două instituţii publice sociale şi 11 ONG-uri ce derulează proiecte educaţionale au primit calculatoare din partea Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere, în cadrul programului naţional ”EduClick - Dăm click pe România”.
● Voluntarii care derulează proiectul „Centrul Mobil de Medicină Comunitară Banat” au dus, pentru peste o mie de elevi din zone rurale din Timiș, periuțe și pastă de dinți, iar anul viitor vor lansa un program „rabla” pentru periuțe de dinți.
● Un grup de tineri sibieni lucrează la digitizarea tuturor romanelor românești din secolul al XIX-lea. Proiectul "ASTRA Data Mining. Muzeul digital al romanului românesc din secolul al XIX-lea" a fost inițiat de Complexul Muzeal Astra, prin Revista Transilvania.
Paul Alexandru este inginer de profesie, fotograf pasionat și pețitor de cuvinte în timpul liber.