Ieșirea din încercuire - Analiză tactică a Maidanului

20 februarie 2014   Dileme on-line

Știu că e multă confuzie și emoție, și imagini violente. Și poate nu aveți chef de analize tactice. Sunt întrebat dacă îmi mențin predicția de ieri că zilele lui Ianucovici sunt numărate. 

Da, o mențin. 

Violența scăpată de sub control nu e în favoarea statului.  

Miliția (așa se numește încă) a încercat un blitzgrieg, au înconjurat Maidanul. Pentru a reuși, un blitzgrieg trebuie să fie scurt și decisiv. Moralul trupelor de ofensive e vital.

Prima noapte a fost cu un Maidan asediat și înconjurat

Fapt 1: azi dimineață au atacat clădirea Radei (Parlament). Asta se află la 1,5 kilometri de Maidan. Clădirea a fost evacuată și nu e cucerită, dar atacul în sine spune ceva despre desfășurarea forțelor.

Fapt 2: de la microfon se face apel ca trupele de apărare ale Maidanului să nu mai arunce cu pietre prin fum pentru că pe alocuri alți ”maidanezi” atacă pe străzi lăturalnice – deci de cealaltă parte a fumului e tot Maidan. 

= Azi dimineață Maidanul a ieșit din încercuire și a dus bătălia în afară. Linia de conflict nu mai e stabilă. Miliția cu scutieri nu va face față la așa ceva, ei sunt pregătiți și comandați să țină sub control mulțimi într-un perimetru dat. 

Centrul Kievului devine scenă de luptă haotică, parte în parte. Maidanul principal a rezistat șocului – câtă vreme vedeți la TV imagini cu oameni care vorbesc pe scena aia înseamnă că centrul rezistă.

Fapt 3: 50 de milițieni sunt în mîna protestatarilor. Unii zic că toți au fost capturați. Alții zic că unii dintre ei s-au predat. 50 de prizonieri!!! Cât va rezista moralul milițienilor?. Una dintre grupările radicale le transmite pe FB berkuților că dacă se predau acum îi iartă. Poate fi amuzant, dar asta arată unde e avantajul moral. 

Fapt 4: În România se estimează că există 160.000 de arme de foc (legal și ilegal). În Ucraina estimarea este de 3,1 milioane. 1 român din 100 are armă de foc. 6,6 ucrainieni din 100 au arme.

Digi 24 mă citează că am spus eu că e o structură paramilitară și întreabă alți analiști: e paramilitară sau cetățenească? E simplu: e organizare cetățenească paramilitară, nu se exclude una pe alta. 

După intervenția brutală a miliției în noiembrie, oamenii s-au organizat în stil căzăcesc (grupe de cîte 10) și au făcut-o serios: de la bâte și baricade până la arme de foc. Acum s-a ajuns la faza finală.

Neverificate: 

1. Un deputat Zvoboda anunță că Administratorul Kievului (numit de Ianucovici, care a refuzat să organizeze alegeri de 2 ani ca să nu piardă primăria) va da drumul la metrou. Metroul are stație în interiorul Maidanului.

2. 12 parlamentari ar fi anunțat că pleacă din Partidul Regiunilor. Asta ar explica de ce Iațeniuc cere reunire de urgență a Parlamentului.

Mai poate supraviețui Ianucovici? Doar dacă Ucraina devine Siria.

PS

membru al familiei mele: ce bine in UE!

Foto: Cătălin Georgescu

facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

Mai multe