Horthy - noul erou al Ungariei?

21 iunie 2012   Dileme on-line

În Ungaria a apărut o adevărată modă a dezvelirii de statui, a redenumirii pieţelor şi instalării unor plăci comemorative în amintirea amiralului Horthy, şeful statului maghiar din epoca nazistă, aliat al lui Hitler. 

Ultima acţiune de acest fel a avut loc în localitatea Csókakő, în care primarul a dezvelit pe data de 18 iunie, ziua de naştere a amiralului Horthy, un bust al acestuia, în prezenţa susţinătorilor de extremă dreapta îmbrăcaţi în uniforme de tip militar.

De asemenea, o piaţă din localitatea Gyömrő a fost botezată cu numele fostului conducător al statului, o altă statuie a acestuia a fost ridicată în satul Kereki, iar pe zidul liceului din Debreţin unde a învăţat Horthy a fost montată o placă memorială.

Fenomenul a stîrnit şi proteste. În urmă cu cîteva zile, sute de oameni au manifestat la Budapesta împotriva reabilitării fostului conducător.

Principala acuzaţie care i se aduce lui Horthy este că nu s-a împotrivit deportării evreilor din Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În vara anului 1944, peste 400 de mii de evrei din Ungaria au fost deportaţi la Auschwitz, unde cei mai mulţi au fost omorîţi.

The Economist observă că partidul de dreapta aflat astăzi la putere, Fidesz-ul condus de Victor Orban, nu descurajează cu fermitate reabilitarea lui Horthy, părînd că nu doreşte să piardă sprijinul unui electorat radical. (A.M.)

Mai multe