Hollande la Moscova: Rusia alături de Franţa în lupta contra jihadismului

26 noiembrie 2015   Dileme on-line

Preşedintele François Hollande efectuează o vizită la Moscova în contextul unei modificări de strategie a Franţei în Siria. Parisul încearcă de fapt să asocieze Rusia la o largă coaliţia militară unică împotriva Organizaţiei statul islamic.

Şeful statului francez va fi primit fără îndoială cu braţele deschise de Vladimir Putin, pentru care această vizită este deja un succes diplomatic. El s-a arătat în ultimile zile dispus să colaboreze sub diferite forme cu occidentalii, şi a evocat chiar şi ideea unui "stat-major comun" incluzînd Franţa şi Statele Unite, ceea ce ar constitui o premieră absolută între foştii actori ai războiului rece.

Moscova îl mai primeşte pe François Hollande avînd în minte o anumită tradiţie de independenţă a Franţei în contextul alianţelor sale cu Statele Unite şi cu celelalte puteri occidentale. Rusia evocă în acest context aşa numita "doctrină de Gaulle" şi îşi aminteşte cu plăcere că în 1966 generalul Charles de Gaulle a scos Franţa din Alianţa Atlantică.

După atentatele comise la Paris pe 13 noiembrie, Vladimir Putin le-a cerut în mod solemn responsabililor militari ruşi să ia legătura cu omologii lor francezi pentru a-şi coordona eforturile împotriva jihadismului ca nişte veritabili aliaţi.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe