Hic et nunc

9 mai 2019   Dileme on-line

În timp ce social-democrații se țin de marșuri în ziua de 1 Mai, guvernul austriac e în ședință, deoarece își „îndeplinește prin muncă programul“ povestește cancelarul austriac Kurz, într-un interviu acordat cotidianului Kronen Zeitung și explică: „În timp ce ziua de 1 Mai este zi liberă pentru populație, în politică e sărbătorită foarte diferit...“.

Oftica tîrzie a pierzătorului

Christian Rainer, redactor-șef al săptămînalului vienez Profil, este un fin cunoscător al culiselor politicii vieneze. Într-un recent editorial, el se întreabă retoric dacă fostul ministru conservator Mitterlehner nu e cumva suspect de a fi și el o… „calfă stîngistă“? Fost lider al partidului popular austriac (ÖVP), fost vicecancelar (2014-2017), funcționar de partid fără aplomb, a fost debarcat de tovarășii săi politici în favoarea actualului cancelar în mai 2017. Partidul avea un scor electoral dezastruos, sub 20%. Mitterlehner a publicat recent o carte, intitulată Haltung, ce s-ar putea traduce prin Poziționare, în care îl acuză pe Kurz că i-ar fi fost lipsit de loialitate. Ceea ce ar fi condus la debarcarea sa politică. Austria ar fi astfel în situația de a se transforma „dintr-o democrație liberală într-una autoritară, iliberală“. Interesant e momentul apariției cărții, decalat cu mult față de evenimentele arătate, ceea ce-i servește nu neapărat autorului, ci tocmai unui cancelar aflat pe trend electoral ascendent, potrivit pentru apropiatele alegeri europarlamentare, pentru a închide elocvent și încă pe mîna pierzătorului subiectul ușor tenebros al hold-up-ului asupra propriului său partid popular. Întrebat fiind despre decontul politic al fostului său șef de partid, Kurz răspunde: „Democrația înseamnă diversitate, majoritățile și constelațiile sînt schimbătoare“.

Vă vedeți cu capul în jos?

Alice, personajul fictiv al lui Lewis Carroll, are parte fără voia ei de o aventură după ce a căzut într-o gaură de iepure în Țara Minunilor. Atunci cînd poate chiar un Donald Trump îi va întoarce probabil vizita din februarie 2019 neobositului cancelar austriac și va fi primit în Ballhausplatz, sediul guvernului austriac din Viena, acesta și-ar putea întreba gazdele: Și voi, în Europa, trăiți (ca) în Țara Minunilor? Vă vedeți cu capul în jos? Sau doar tabloul tău european, dragă „Basti cel fantastic” (numele de alint politic al lui Sebastian Kurz, n. 27.08.1986), e atîrnat invers?

Întrebările retorice sînt mai degrabă aserțiuni. Portretul cancelarului austriac, pe care l-am publicat în aprilie 2019 într-o revistă bilingvă (germană/română), intitulat „Cancelarul din Țara Minunilor“ (vezi www.debizz.ro/cancelarul-din-tara-minunilor/), nu putea fi atotcuprinzător fără măcar a încerca să răspundă la întrebarea dacă avem de-a face cu un tînăr lider mesianic, plin de încredere în sine, dar fără a-și afișa ostentativ superioritatea, sau personajul e doar un talentat truditor acribic al scenei politice, devenit foarte devreme, la 25 de ani, secretar de stat pentru integrare (!) și trei ani mai tîrziu ministru de Externe al aceluiași guvern de coaliție, condus de un cancelar social-democrat la Viena? Din 18.12.2017, la cîrma unei coaliții formate din propriul său partid popular (redenumit de el „Noul partid ÖVP“, 61/183 de mandate parlamentare) și cel al libertății, cu o orientare liberală de dreapta (FPÖ), Kurz este șeful guvernului. Și lumea vieneză, mai pișicheră, se întreabă deja: ce va mai deveni Kurz, după vreo patru mandate de cancelar, tocmai ajuns la vîrsta de 50?!

Gata cu luna de miere

Caricaturi, poeme, comentarii în mass-media xenofobe și primitive și futile tot încearcă să creeze public angoase. Mass-media luptă cu bagatelizarea răului, promovată de părți reziduale din funcționărimea partidului libertății, în timp ce cancelarul este olimpian și se lasă condus de principiul „Aikido” al artelor marțiale. Non-violența, drept virtute, îl înobilează! Asta dă bine… Kurz se pricepe să fie cancelar! Dar și „luna de miere în turcoaz (culoarea politică a ÖVP-ului actual) și albastru (FPÖ) s-a încheiat“, crede postul TV oe24.at.

Marea înlocuire

Tematica „șantierelor guvernamentale” mai puțin vizibile decît reforma fiscală a ministrului Finanțelor Hartwig Löger (ÖVP), care promite o scădere cu 6,5 miliarde de euro a impozitelor pe venit și salarii pînă în anul electoral 2022, este descrisă de revista austriacă Falter drept „o mare înlocuire“. Promovată constant, sîrguincios și discret de Guvernul Kurz prin creșterea rolului secretariatelor generale ale ministerelor, funcționărime care astfel se subordonează direct Cancelariei Federale. Serviciul secret intern, numit și „protecția Constituției”, se reformează și va da socoteală și cancelarului. Numărul caselor de asigurări sociale scade, ele ajung astfel sub influența lobby-ului angajatorilor, cînd pînă în prezent erau, de regulă, controlate de sindicate și, astfel, de partidul social-democrat etc.

 Europa cu susul în jos

În luxosul cabinet de lucru și de primiri al cancelarului, în mijlocul Vienei, un tablou uimește. Amintește unora chiar de viziunea cu Alicei în Țara Minunilor. Este un tablou al graficianului german Olaf Osten (n. 1972) intitulat „Pendeln 064“ („A face naveta 064“, trad. lb. germ.) și reprezintă imaginea unei imense hărți politice a Europei pusă cu susul în jos pe deasupra căreia Osten a schițat scena unei zile obișnuite vieneze din zona de loisir, denumită „Museums Quartier”. 

Chapeau

To turn upside down e o calitate a viitorului „manager european“. Care va fi poate cancelarul Kurz, din mica, neutra Austrie. Cu motto-ul său, „A munci, în loc de a te cearta“. Peter Launsky-Tieffenthal, diplomat de carieră și purtător de cuvînt, conduce armata de PR-iști guvernamentali. Marketingul face diferența în percepția publică a cancelarului. Consensul social-politic al celei de-a doua Republici (1955 – prezent) va fi înlocuit cu deciziile cancelarului, în numele guvernului său. Parteneriatul social, tradițional în Austria, a asigurat stabilitatea postbelică. Rolul său va scădea. „Mare înlocuire“ este proiectul de reformă socială în desfășurare, prezentat public sub eticheta „Hic et nunc“. Lipsită de ideologie, dar nu de idealuri, manevra de marketing e o unealtă. Electoratul va înțelege că liderul e ubicuu, grijuliu. Reforma are bineînțeles loc, ea implică schimbări profunde, de durată. Puse în practică de o funcționărime competentă și imună la schimbarea partidelor aflate la guvernare. Nimănui altcuiva decît Kurz, cancelarul Austriei, Țara Minunilor, nu i-a reușit să estompeze astfel letargia socială. În lipsa opoziției, cancelarul e fit. Slim fit!

Alex Todericiu este analist politic și trăiește la Viena.

Mai multe