Hakuho

23 mai 2016   Dileme on-line

Întrerupem transmisiunea despre șah de la această rubrică cu un breaking news din sumo. Doamnelor și domnilor, cine se plînge că din Mongolia nu apar știri se înșală. Luptătorul mongol de sumo Hakuho a scris duminică istorie la Tokyo, cîștigînd Cupa Împăratului pentru a 37-a oară. Nici un alt rikishi nu a cîștigat mai multe asemenea competiții. De asemenea, Hakuho este la al 12-lea titlu suprem cîștigat cu scorul perfect de 15-0, adică 15 victorii și nici o înfrîngere, ceea ce e iarăși o performanță unică. Hakuho a doborît în capitala Japoniei și un alt record, al celor mai multe victorii într-o carieră la profesioniști. De mawashi-ul său (vestita centură care reprezintă singurul obiect vestimentar al luptătorului de sumo) mai atîrna încă din 2009 și recordul celor mai multe victorii într-un an competițional, 86 din 90 posibile. Mongolul, aflat destul de departe de momentul retragerii (are 31 de ani și mai poate concura lejer încă vreo cinci) are șansa să devină, dacă nu a făcut-o deja, cel mai de succes luptător de sumo din istorie.

Agresiv și eficient, Hakuho nu stă mult în ring. Invers decît în natură, la el mai întîi e tsunami și apoi cutremur. La începutul luptei apare ca un val prăvălindu-se din toate părțile asupra adversarului, căruia de obicei îi mai articulează și o palmă zdravănă. Dacă nu e deja suficient, în lupta corp la corp care urmează Hakuho se sucește, trage, împinge, coboară, se ridică, lovește: un seism din care oponentul nu mai înțelege unde-i susul și unde-i josul. La final, adversarii lui Hakuho par toți mirați: nu se-așteptau ca pămîntul să vină tocmai din acea direcție. Iar ca bonus, descendentul nemilosului Ginghis Han mai aplică uneori, în scop educațional, încă un brînci, ușor neregulamentar, cînd adversarul e deja scos din dohyō, ringul de luptă. Odată, și-a împins peste cerc adversarul și acesta, în cădere, i-a rupt piciorul unui gyōji (arbitru) de margine. Hakuho a fost avertizat, dar au rămas avertizați de-atunci și adversarii lui.

Cu recordurile lui Hakuho, s-a cam pus capac peste pretențiile japoneze asupra propriului sport național. Dacă pe vremea hawaienilor Akebono și Musashimaru încă se mai discuta, și într-adevăr, după ei a mai putut apărea un Takanohana, după invazia mongolă în sumo începută cu yokozuna Asashoriu, japonezii se zbat în rangurile de mijloc. Toți cei trei yokozuna din prezent - Hakuho, Harumafuji și Kakuryu - sînt din stirpea călăreților de stepă. Mongolii mai au și un ozeki, pe Terunofuji. Abia acum urmează japonezii, cu trei ozeki valoroși,  Kisenosato, Kotoshogiku și Goeido, dar care deocamdată se dovedesc inofensivi pentru mongoli. Dintre niponi, la Natsu Basho tocmai încheiat la Tokyo l-am remarcat pe Endo, un luptător de rang minim (maegashira 15) în cadrul ligii superioare a turneelor de sumo, dar care, cu 11 victorii și patru înfrîngeri, la cei 25 de ani ai săi, chiar este o speranță pentru japonezi.

În rest, în concurs au fost destui pigmenți de culoare din Europa, America sau chiar Africa. Din cei 40 de participanți la turneul de vară al Cupei Împăratului, șapte nu sînt nici japonezi, nici mongoli. Este bulgarul Aoiyama, sau ”Muntele Albastru”, de care am mai scris aici, sau rusul Amuru, ”de pe Amur”, așadar cam tot din zona stepei. E un sud-american, Kaisei, brazilian, care a făcut o figură bună, și doi georgieni, Gagamaru și Tochinoshin, ultimul cu un scor excelent la Natsu Basho, 10 victorii și cinci înfrîngeri. Un singur chinez în turneu, Sokokurai, dar și el e de ascendență mongolă. La chinezi, nu știu de ce, sumo nu a prins, deși e notoriu apetitul lor pentru imitație. Probabil însă că pentru ei modelele sînt la vest, nu la est. Și mai e un rikishi din… Egipt, primul luptător profesionist de sumo din Africa. Osunaarashi, sau  ”Marea furtună de nisip”, cum l-au botezat japonezii, are însă o problemă: micul, prea micul în cazul lui, coc tradițional din creștet, singurul loc al corpului luptătorului de sumo de care adversarul nu are voie să tragă. Ei bine, spre deosebire de colegii asiatici, Osunaarashi are un început frumușel de chelie, dar nu cred că gentlemenii estului îl vor descalifica dacă va ajunge să nu mai aibă din ce să-și facă un coc.

Video: Rezumatul rundei a 15-a a turneului de sumo de la Tokyo, mai 2016. Hakuho îl învinge pe un alt yokozuna printr-un procedeu rar și spectaculos (minutul 10,46).

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 7 (vezi foto 2) va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 6 de săptămîna trecută: 1. Tc5! bxc5 2. Nc4 Rg7 3. Nxf7 Rxf7 4. b6 și cîștigă.

Foto 1: Campionul la sumo Hakuho, ianuarie 2012, Wikimedia Commons.

Mai multe