Hai la film și-apoi vorbim! – Festivalul Filmului European ne invită la film și dezbatere

6 mai 2017   Dileme on-line

De cînd a apărut, filmul s-a dovedit a fi unul dintre cele mai de succes mijloace de entertainment dedicat marelui public. Primele filme aveau o durată de sub un minut şi pînă în 1927 erau produse fără sunet. Chiar și așa, încă de la începuturile sale, filmul a avut curajul de a pune societății în față o oglindă în care aceasta să-și vadă anxietățile, inadaptările și dilemele.

La peste 100 de ani de la nașterea cinematografiei, Festivalul Filmului European își propune să pună în valoare calitatea filmului de a reflecta lumea în care trăim. Pornind de la temele abordate cinematografic, oferă spectatorilor prilejul de a-și exersa examinarea societății europene contemporane, prin sesiuni de întîlniri și dezbateri.

În 5 mai a avut loc prima dezbatere FFE XXI, pe tema traficului de persoane și alegerilor de viață, pornind de la filmele Fixeur (r. Adrian Sitaru, România / Franța, 2016) și Marija (r. Michael Koch, Germania / Elveția, 2016).

FFE vă așteaptă, în continuare, pe 8 și 11 mai, la alte dezbateri pe teme sensibile și foarte actuale, atinse în filmele prezentate în festival. Discuțiile vor debuta cu vizionarea filmelor.

Dezbatere – Migrație, acceptarea prin empatie

8 mai, Institutul Cultural Român, ora 16:00

Pornind de la filmul de deschidere al FFE, Cealaltă parte a speranței (2017), echipa Super! Festivalul de filme făcute de adolescenți va organiza o dezbatere cu audiență formată atît din adolescenți, cît și din adulți, pe subiectul spinos al felului în care relaționăm cu cel care ne este diferit.

Moderator: Petru Roșu

Dezbatere: ReconstruimEuropa de la Sarajevo?

11 mai, sala Multifuncțională (parter), SNSPA, ora 18:00

După vizionarea filmului Asediul (Rémy Ourdan, Patrick Chauvel, Franța / Bosnia și Herțegovina, 2016), proiectat la SNSPA la ora 18:00, publicul este provocat să dezbată ce anume ne mai spune atrocitatea petrecută în Sarajevo în anii '90, în zilele noastre, cînd Balcanii sînt iarăși divizați, sărăciți și „bombardați” de cerințele integrării europene, în timp ce în Aleppo se repetă povestea unui oraș pus la pămînt și a unei tragedii umanitare în desfășurare. Eveniment completat cu un concert de Sevdah, muzică tradițională bosniacă - interpretare live de Aida Šošic.

Moderator: Miruna Vlada (membră PEN Club România)

Participanți: Ioana Avădani, directoarea Centrului de Jurnalism Independent; Caius Dobrescu, scriitor, vicepreședinte PEN Club România; Călin Neacșu, jurnalist, fost Director Agence France Press Balcani; Aida Šošić, cîntăreață din Bosnia Herțegovina, Alex Trăilă, directorul artistic FFE.

Hai la film și-apoi vorbim!

Detalii suplimentare despre dezbaterile FFE: http://ffe.ro/2017/agenda/dezbateri/

Programul filmelor: http://ffe.ro/2017/programfilme/

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).

Noutățile FFE pot fi urmărite aici: www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania 

Mai multe