Guvern după guvern

10 mai 2012   Dileme on-line

O ţară în care guvernele durează cît efemeridele, titrează The Economist un articol în care sînt descrise evenimentele politice recente din România.

Jurnaliştii britanici observă că motivele căderii guvernului Ungureanu, la aşa scurtă vreme după căderea guvernului Boc,  sînt atît locale cît şi continentale.

Trecerea parlamentarilor dintr-o tabără în alta (mai bine plasată în sondaje), într-o ţară în care "politicienii au făcut prea puţin pentru a risipi reputaţia de oportunişti pe care o au", a dus la trecerea moţiunii de cenzură a partidelor din coaliţia USL.

O coaliţie de social democraţi şi liberali calificată drept ciudată şi care ar cîştiga, conform sondajelor, circa 50% din voturi, ceea ce, după cei de la The Economist, ar putea fi mai degrabă rezultatul unui dezgust al electoratului faţă de PDL. 

Articolul menţionează şi temerile agenţiilor de rating faţă de eventuale măsuri populiste pe care noul guvern le-ar lua.

O victorie importantă a USL s-ar putea produce la alegerile generale din noiembrie, dacă noul premier se va dovedi ceva mai flexibil decît predecesorul său, conchide The Economist. (Andrei Manolescu)

Mai multe