Ghinion în japoneză

29 ianuarie 2018   Dileme on-line

Magnus Carlsen nu mai e copilul minune de odinioară. Dar să ai șase trofee Wijk aan Zee la 27 de ani este un frumos reminder că ai început să ai succes în șahul de top de la o vîrstă foarte fragedă. Altfel nu se putea. Carlsen e acum jucătorul care a cîștigat de cele mai multe ori prestigiosul turneu olandez, care numără 80 de ani de existență. După el vine Anand, cu cinci victorii, și apoi restul lumii, cu recordurile ei lumești.

A fost o poveste de urmărire, prindere și neutralizare. Eroul local Anish Giri a condus aproape tot turneul. Abia spre sfîrșit Carlsen l-a egalat. Giri parcă ar fi știut ce se întîmplă dacă termină la egalitate cu campionul mondial și de aceea a alergat cît de tare a putut înainte de partidele de blitz de departajare. Și de ce s-a temut nu a scăpat. Campionul mondial a cîștigat blitz-ul fără drept de apel. Cu toate acestea, Giri a spus că a făcut turneul vieții sale.

Tot în frunte, pe locurile 3-4, au încheiat azerul Mamedyarov și rusul Kramnik. Pe amîndoi îi vom vedea evoluînd în martie, la Berlin, la turneul candidaților. Un start bun – pînă la înfrîngerea în fața lui Kramnik din runda a șaptea – l-a avut și Anand. Indianul a terminat pe 5, cu 8 din 13, la distanță de un punct de lideri. Tot cu opt puncte s-a ales pînă la urmă și americanul So, urmat de un alt rus, Karjakin, cu 7,5.

Ce e sub ei, e tragedie. Fostul număr doi mondial Caruana a luat doar cinci puncte și a căzut șase locuri în topul jucătorilor. Indianul Adhiban a luat pe viu o lecție de ce înseamnă un turneu de elită. Iar chinezoaica Hou Yifan va dori să uite cît mai repede Olanda și Wijk aan Zee-ul. Tot ce a putut face au fost cinci remize, de opt ori fiind înfrîntă.

***

La ora la care scriu, tocmai s-a încheiat runda a șasea a open-ului din Gibraltar. Revenit în ring după o pauză de cîteva luni, americanul Nakamura a cîștigat primele cinci partide, luînd un start vijelios. Mai sînt însă patru runde și jucători destui care să-l prindă; printre ei, Aronian și Vachier-Lagrave. Cursă bună a lui Bogdan Deac pînă acum, care are trei victorii și trei remize.

***

În sumo, știrea zilei vine din… Caucaz. Tochinoshin Tsuyoshi – alias Levan Gorgadze din Mtskheta, Georgia – a cîștigat Cupa Împăratului la sumo și a devenit astfel cel de-al doilea european care atinge o asemenea performanță. Primul a fost bulgarul Kotoōshū Katsunori (pe numele lui de buletin Kaloyan Mahlyanov), în 2008. Reușita lui Tochinoshin e însă mai spectaculoasă, el intrînd în turneu cu rangul maegashira, al cincilea în ierarhia sportului, după yokozuna, ōzeki, sekiwake și komosubi, în vreme ce la vremea lui, Kotoōshū fusese ōzeki. Și astfel, japonezii nu reușesc să cîștige nici măcar turneul la care nu au participat cei mai puternici rikishi – și anume mongolii, prin yokozuna Hakuhō, retras, și yokozuna Harumafuji, descalificat. Cum se spune la „ghinion” în japoneză?

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 95 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 94 de data trecută: 1. Dxh6+! Rxh6 2. Th3+ Rg5 3. Tg3+ Rh6 4. Th3+ cu șah etern.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Georgianul Tochinoshin primește Cupa Împăratului după ce a cîștigat turneul de sumo de Anul Nou Hatsu Basho de la Tokyo.

Mai multe