Generația tinerilor care au depășit performanțele seniorilor - România și sferturile atinse la Europenele de fotbal

15 iulie 2019   Dileme on-line

Naționala României de Fotbal a atins faza sferturilor de finală ale Campionatului European de Fotbal de 3 ori de-a lungul istoriei: Prima data s-a întîmplat în 1960, în chiar prima ediție europeanului, iar apoi în 1972, pe vremea legendarului Nicolae Dobrin; Ce-a de-a treia ispravă s-a petrecut la Euro 2000, atunci cînd Gheorghe Hagi și Gică Popescu au făcut milioane de români fericiți, chiar la începutul mileniului III. De atunci însă, generațiile care au urmat au avut prestații modeste, iar microbiștii și specialiștii au început să-și piardă încrederea în viitorul fotbalului românesc.

Totul s-a schimbat însă în această vară, nu pentru că prima reprezentativă dă impresia că va ajunge la Campionatul European de Fotbal din 2020, ci datorită naționalei de tineret pentru categoria de vîrstă sub 21 de ani, echipă care a reușit o performanță istorică și a reaprins speranțele iubitorilor sportului rege de la noi din țară.

Naționala de tineret a României și-a căpătat pentru prima dată eticheta de "Noua generație de aur" imediat după ce a reușit calificarea la europeanul de tineret, după o absență de 20 de ani. Performanțele obținute de elevii lui Rădoi au fost notabile, în sensul că reprezentativa de tineret a țării noastre a încasat cele mai puține goluri din preliminarii (4), a fost una dintre cele 5 echipe care au încheiat neînvinse această campanie și că a cîștigat grupa de calificare în fața principalei favorite, Portugalia.

Euforia însă a ținut mai mult decît se așteptau cei mai mulți cunoscători ai fenomenului: Mai exact din Octombrie 2018 și pînă în prezent, pentru că românii au rămas cu gustul plăcut al campaniei deosebite reușite în turneul final disputat în Italia și San Marino.

Tricolorii mici au început Euro 2019 cu o victorie spectaculoasă: 4-1 în fața Croației. După meci, foarte mulți dintre microbiști și specialiști se gîndeau că ar putea urma un recul, gîndindu-se dacă nu cumva rezultatul a fost un accident. Nedumeririle s-au dispersat însă după ce echipa națională de tineret a României a învins Anglia, cu scorul de 4-2. Atunci au început să apară din ce în ce mai multe tricouri ale naționalei pe rețelele de socializare și în presă. Practic, toată lumea dorea să se asocieze cu o astfel de performanță rar întîlnită, însă tot atunci au început să apară și criticile.

A fost vorba despre niște săgeți trimise către autorități, care au fost acuzate că nu susțin sportul așa cum ar trebui. Aceleași voci spuneau că meritul acestor rezultate se datorează în mare parte proiectului înființat și susținut de Gheorghe Hagi, exclusiv din bani privați.

Cum calificarea era deja rezolvată, atît Franța, cît și România s-au mulțumit cu un 0-0 în ultimul meci din grupă. A urmat semifinala cu Germania, acolo unde băieții lui Mirel Rădoi au reușit să se impună în prima repriză cu scorul de 2-1, pentru ca mai apoi să piardă pe final cu scorul de 4-2. Visul frumos s-a terminat, însă zecile de mii de spectatori români care au însoțit naționala la toate meciurile au rămas cu amintiri unice. A fost ceva cu adevărat deosebit și din păcate, rar întîlnit. România a jucat ca acasă, avînd mult mai mulți susținători decît oricare altă echipă de la turneul final, lăsînd la o parte țara gazdă, Italia, care a părăsit competiția devreme.

Pentru că a reușit să marcheze 4 goluri într-un meci de turneu final, naționala lui Rădoi a depășit la acest capitol chiar și „Generația de Aur" a lui Hagi și Popescu. Ulterior, după calificarea în semifinale, însuși legendarul Gică Hagi a recunoscut faptul că Pușcaș, Ianis și compania au un viitor strălucit, spunînd că: „Această generație ne-a depășit pe noi. Noi nu am jucat niciodată o semifinală, dar ei au jucat și au felicitările mele”.

În plus, pentru că a atins faza semifinalelor, România și-a asigurat prezența la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, după o absență de 55 de ani. Și pe lîngă toate acestea, un alt mare avantaj este că prestațiile reușite la Euro 2019 le-a deschis drumul multor jucători români către campionate mai puternice. Totodată, imaginea fotbalistului român a fost reabilitată, lucru care nu putea fi realizat nicicum altfel. Problema este însă ce vom face de acum înainte. Cum vom susține creșterea juniorilor și cum vom pregăti următoarele generații, pentru ca această echipă să nu rămînă o excepție în istoria românilor, ci să fie o deschizătoare de drumuri?

Nu putem ignora lipsa investitorilor în fotbalul românesc. În momentul de față, se discută despre posibilitatea ca cel mai puternic club, FCSB, să fie desființat datorită unor decizii ale instanțelor. În același timp, există semnale clare că Gheorghe Hagi ar urma să predea o parte dintre acțiunile clubului către investitori străini. Totuși, celelalte cluburi de tradiție nu par a fi susținute să redevină nume importante în fotbalul românesc, ca să nu mai spunem de cel european. Coeficientul campionatului nostru a scăzut enorm, iar participarea în cupele europene a devenit o misiune aproape imposibilă pentru cluburile din România, așa că fotbalul autohton traversează un moment de cumpănă. Nu ne rămîne decît să sperăm că această generație promițătoare va confirma și va reuși să reaprindă interesul investitorilor pentru fotbalul din România, mai ales că acum, după multe decenii de așteptare, țara noastră se poate lăuda cu suficiente stadioane atractive care să favorizeze realizarea unor performanțe de nivel mediu la nivel continental.

Mai multe