Garry Kasparov s-a întors… dar nu complet

21 august 2017   Dileme on-line

Mult aşteptata revenire a lui Garry Kasparov (54 de ani) în arena competiţională s-a încheiat cu o semidezamăgire. Fostul campion mondial a terminat turneul de blitz şi şah rapid de la Saint Louis, SUA, pe locul opt din 10. După ce la început, specialiştii enumerau de ce Kasparov e favorit (e hotărît, e odihnit, şi-a studiat din umbră adversarii etc.), acum s-au tot rezervat şi păstrează o linişte vinovată. Au fost cîteva partide interesante, e drept, ale fostului campion rus, dar el nu a emis în nici un moment vreo pretenţie la cîştigarea turneului. Rezultatele seci o spun: Kasparov a cîştigat cinci partide, a pierdut şapte şi a remizat 15. Pe unele nu trebuia să le piardă, dar aşa e la blitz şi la şah rapid, presiunea timpului îşi spune cuvîntul – însă nu doar pentru Kasparov, ci pentru fiecare dintre participanţi.

Apropo de participanţi, la St. Louis nu au jucat unii dintre cei mai versaţi şahişti de blitz, cum ar fi Carlsen, Grischuk, Mamedyarov, So sau Vachier-Lagrave. Iar în aceste condiţii, armeanul Aronian a defilat, acumulînd 24,5 puncte. El a cîştigat 14 partide, a pierdut patru şi a făcut remiză în restul de nouă. În clasament au urmat Karjakin (Rusia) şi Nakamura (SUA) cu cîte 21,5 puncte, Nepomniachtchi (tot Rusia, 20 de puncte), Caruana (SUA), Dominguez (Cuba) şi Le (Vietnam) cu cîte 16,5 puncte, Kasparov (Rusia, 16), Anand (India, 14) şi Navara (Cehia, 13).

Organizatorii spun că a fost primul concurs după retragerea din 2005 în care Kasparov a jucat partide oficiale, care contează la alcătuirea clasamentelor Elo. El a mai jucat meciuri sau partide amicale, cu Short de exemplu, în 2015, sau tot la St. Louis, anul trecut. Problema e că la momentul retragerii lui Kasparov, nu erau liste Elo pentru blitz şi şah rapid, aşa că „revenirea lui oficială” e doar un fel de a spune. De fapt, lui Kasparov i s-a luat Elo-ul la şah clasic din 2005 şi i s-a trecut în contul clasamentelor de blitz şi şah rapid. Aşa că singurul rating afectat al lui Kasparov, după semieşecul de la St. Louis, e cel de blitz şi şah rapid. La şah clasic, el a rămas cu acelaşi rating, de 2812 de puncte Elo. Acum Kasparov apare în premieră pe lista de şah rapid, pe locul 13, cu 2783 de puncte Elo, şi pe cea de blitz, pe locul 10, cu 2801 puncte. Însă tot el a spus că  nu vrea să îşi facă un obicei din participarea la astfel de turnee; revenirea e mai degrabă ocazională şi deocamdată nu avem nici o idee cînd se va mai aşeza din nou la masa de joc.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 73 va fi publicată săptămîna viitoare.

Soluţia diagramei 72 din articolul precedent: 1. Txf6+! T(C)xf6 2. g5#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Garry Kasparov la St. Louis, august 2017. Sursa: chessbase.com.

Mai multe