Gabriel Liiceanu: Cînd multiculturalismul devine criminal, îi pui o limită

24 martie 2016   Dileme on-line

E regretabil că după fiecare atentat, liderii europeni se rezumă la cîteva "gesturi rituale, care devin ridicole". Declaraţia a fost făcută la RFI de filozoful Gabriel Liiceanu, în contextul atentatelor teroriste de la Bruxelles. Scriitorul crede că în Occident e "o secetă enormă de oameni politici de calibru". Gabriel Liiceanu mai spune că "atunci cînd multiculturalismul devine criminal, trebuie să-i pui o limită".

Reporter: De ce credeţi că este Europa atît de vulnerabilă în faţa teroriştilor?

Gabriel Liiceanu: E un decalaj între cadrul legal în care funcţionează tradiţional ţările Uniunii Europene, bazate pe valori democratice, în centrul cărora se află drepturile omului şi ale individului ca individ şi noua situaţie care a apărut şi pe care acest cadru legal nu o poate încă asimila. Altfel spus, există o lipsă de mobilitate a decidenţilor politici din spaţiul european în privinţa adaptării cadrului legal la realităţile extrem de originale pe care le trăim, sub asaltul jihadismului.

Ceea ce mă irită cel mai tare este faptul că oamenii politici ai Europei, conducătorii ţărilor din Europa se complac în a întîmpina fiecare dintre aceste orori care se petrec sub ochii noştri prin cîteva gesturi rituale, care devin ridicole: transmiterea de condoleanţe familiilor, asigurarea faptului că sîntem solidari cu victimele, plînsul doamnei Mogherini de ieri sau de alaltăieri din Iordania, m-a impresionat cu cîtă eleganţă şi rafinament a plîns la o conferinţă de presă. Toate lucrurile astea n-au nici o valoare şi sînt absolut insatisfăcătoare pentru cetăţenii care sîntem noi.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe