Furia lui Carlsen

30 aprilie 2019   Dileme on-line

Se întîmplă iar. Distanța dintre Magnus Carlsen și următorul șahist pe lista Elo se cască și mai mult, după fiecare turneu la care campionul mondial participă. Acum s-a mai încheiat unul, și distanța a ajuns la 55 de puncte. Este vorba de turneul GRENKE Chess Classic, unde Carlsen a lăsat doar trei remize și a cîștigat șase partide. Jucători de peste 2700 puncte Elo, precum Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian sau Peter Svidler, au fost de-a dreptul spulberați. Svidler a fost făcut mat pe tablă în 33 de mutări.

Imediat după Carlsen, a încheiat și numărul doi mondial, fostul său șalanger Fabiano Caruana. Dar rezultatul americanului a fost ca în oglindă, unde stînga devine dreapta și invers: a făcut șase remize și a cîștigat trei. Suficient pentru locul doi, dar prea puțin pentru cadența lui Carlsen.

Totul vine la mai puțin de o lună de cînd Carlsen a cîștigat un alt turneu de calibru și mai mare, Shamkir Chess 2019. Acolo și-a adjudecat cinci victorii și a făcut patru remize. Și la Shamkir, și în Germania, saltul pe lista Elo a fost de aproximativ 15 puncte.

După o perioadă de trei – patru ani în care a părut că își caută determinarea și motivarea, Carlsen revine la forma din 2014. Atunci, în luna mai, a atins vîrful de performanță, cu un Elo neverosimil de 2882 de puncte. Aronian, următorul plasat, era cu 67 de puncte mai jos în listă. Ca să îi ia coroana de lider mondial, urmăritorii săi nu mai speră să devină mai buni. S-au convins că au o șansă doar cînd el devine mai slab.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 153 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 152 de data trecută: 1. Txe8!+ Txe8 2. Nxb6 cxb6 3. g4! și negrul pierde unul dintre nebuni. Bineînțeles, nu merge direct 3. Txd6? din cauza 3… Te1#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Magnus Carlsen în timpul turneului GRENKE Chess Classic, aprilie 2019. Sursa: grenkechessclassic.de

Mai multe