Finanțări în bani, plantări de arbori și aplicații de mobil
Sîntem mereu înconjurați de vești care ne întristează, așa că Dilema veche vine în fiecare luni dimineață cu #7veștibune din România, pentru a vă motiva săptămîna.
● Enel România a premiat cîştigătorii celei de-a XXII-a ediţii a programului educaţional Play Energy, un proiect educational ce promovează -desigur- cunoştinţele despre energie prin metode de învăţare creative. Primele echipe clasate din cele 300 înscrise au primit gadget-uri de ultimă generație, iar unele școli s-au ales cu finanțări de pînă la 13.500 de lei, pentru a investi în laboratoare.
● Centrul pentru Educație și Formare Profesională „Concordia” oferă cursuri și practică de formare profesională pentru 40 de tineri anual. Fundația TELUS International România a oferit o finanțare de 4.750 $ pentru implementarea în cadrul centrului a „The school for life“, un proiect care să ajute tinerii din medii dezavantajate să participe la cursuri.
● Ovidiu Caba, un programator din Oradea a pus statisticile INS într-o aplicație: se numește Statistici România, și veți găsi în ea multe date ultie, inclusiv comparații în funcție de anumiți indicatori economici.
● Gabriel Morin a creat pentru bucureșteni „Bucharest Seismic Risk”, aplicația în care găsiți istoricul blocurilor indexate din oraș și clasificarea lor ca pericol. Sau nu.
● La un apel inițiat de organizatorii Electric Castle, sute de fani ai festivalului încep plantarea unei păduri. Provocarea este de a sădi un milion de copaci. Puieţii au fost donaţi de Direcţia Silvică din Cluj și mai urmează alte 3 acțiuni de plantare în weekend-urile ce urmează.
● Nici bihorenii nu au fost mai prejos, circa 1.000 de voluntari s-au strîns în comuna Sîrbi pentru a participa la cea mai mare acţiune de împădurire din judeţul Bihor, în cadrul proiectului „Plantăm fapte bune”.
● Același proiect a ajuns și la Chișinău, unde au fost sădiți circa 18 mii de copaci.
● Asociaţia Pădurea Copiilor plănuiește ca în 2019 să planteze 10.000 de puieţi în comuna Dragoş Vodă. Scopul este înfiinţarea unei perdele forestiere de protecţie pe lîngă Autostrada Soarelui.
● Să nu-i uităm pe membrii și simpatizanții USR Suceava care au plantat copaci în compensare pentru hîrtia consumată pentru campania Fără Penali în Funcții Publice.
● Asociația Acasă în Banat au început proiectul „Color the Village”, prin care voluntari și locuitori ai comunei Eftimie Murgu vor renova și văruia zeci de case.
● Cei de la Funky Citizens shared an event au plecat săptămna trecută prin țară cu proiectul lor, „Caravana Civică”. Scopul lui este deja evident, iar detalii despre traseu și înscriere găsiți aici.
● Curtea Veche Publishing derulează programul „Cărți Cheie pentru liceeni”, iar primul eveniment a fost la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintinenu” din București, unde a donat elevilor 1000 de cărți potrivite vîrstei lor.
Paul Alexandru este inginer de profesie, fotograf pasionat și pețitor de cuvinte în timpul liber.