Final de sezon la Centrul Ceh

21 noiembrie 2019   Dileme on-line

Centrul Ceh încheie programul Documentary Mondays cu „Citizen Havel”, pe 25 noiembrie, iar la sfîrșitul seriei Fiction Tuesdays se va vedea „Kolya”, pe 26 noiembrie.

Documentarul „Citizen Havel”, realizat de Pavel Koutecký pe parcursul a 12 ani, permite o privire de ansamblu asupra elementelor definitorii pentru sfîrșitul Cehoslovaciei și pentru construirea noului stat al Republicii Cehe, într-o perioadă marcată de incertitudine la nivel global. Filmul oferă, totodată, portretul nuanțat al artistului disident devenit președinte în urma Revoluției, aducînd un tribut onest personalităţii lui Václav Havel și permițînd privitorului să-i observe toate defectele şi slăbiciunile.

Marți, pe 26 noiembrie, publicul va putea vedea filmul „Kolya”, regizat de binecunoscutul Jan Svěrák și premiat la Oscar și la Globul de Aur în anul 1997 pentru cel mai bun film străin. Este povestea unui fost violoncelist al Filarmonicii din Praga, un burlac care trăiește pentru a cuceri femei, dar care, în mod surprinzător, acceptă propunerea unui prieten de a se căsători contra cost cu o rusoaică, pentru ca ea să poată primi cetățenie cehă. Numai că femeia pleacă imediat în Germania de Vest, lăsîndu-l pe violoncelist să aibă grijă de Kolya, fiul ei bolnăvicios de cinci ani, trebuind totodată să facă față și suspiciunilor venite din partea autorităților.

Intrarea este liberă, proiecțiile încep la 20.00, iar berea din partea casei este deja o tradiție pe care Centrul Ceh o continuă.

Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susținut de Budweiser Budvar.

Foto: cadre din Citizen Havel și Kolya

Mai multe