Filme peruane în aer liber, la Institutul Cervantes

4 iulie 2020   Dileme on-line

După luni întregi de proiecte desfășurate exclusiv online, în iulie, Institutul Cervantes din București, în parteneriat și prin amabilitatea Ambasadei Republicii Peru la București, cu sprijinul Hotel Cișmigiu, le propune iubitorilor de cultură din capitală primele evenimente în aer liber.

Este vorba despre o serie de proiecții de filme peruane, subtitrate în limba engleză, care vor rula în EL PATIO, curtea interioară a Institutului, din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Accesul la evenimente este liber, în limita locurilor disponibile (maximum 40 de locuri), și se obține printr-un e-mail transmis către cultbuc@cervantes.es. Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare a disponibilității de locuri și instrucțiuni privind accesul si măsurile de protecție.

Cele trei pelicule care vor rula timp de trei seri în EL PATIO, curtea interioară a Institutului Cervantes din București, cu începere de la ora 21.30, sînt reprezentative pentru cinematografia peruană contemporană, în același timp drame psihologice care merg în profunzimea și în nuanțele trăsăturilor de caracter, dar și drame sociale, ce analizează impactul pe care politicul și economicul îl au asupra vieții personale. Trei filme care invită la a privi dincolo de aparențe.

Program:

• 08.07 – DELICIOSA FRUTA SECA / FRUCTE USCATE DELICIOASE / Peru / 2017 / 82 min. / dramă

• 15.07 – SIETE SEMILLAS / ȘAPTE SEMINȚE / Peru / 2016 / 95 min. / dramă

• 22.07 – LA ÚLTIMA TARDE / ULTIMA DUPĂ-AMIAZĂ / Peru, Columbia / 2016 / 81 min. / dramă

Mai multe detalii, pe pagina evenimentului. 

***

DELICIOSA FRUTA SECA / FRUCTE USCATE DELICIOASE, în regia Anei Caridad Sanchez, cu Claudia Dammert, Hugo Vasquez, Mauricio Fernandini, lansat în cadrul Festivalului de Film Peruan de la Paris în 2017, este un film care își propune să fie „un strigăt de libertate, de fericire și de încurajare pentru acele femei care și-au amînat visurile din cauza rutinei, un omagiu adus dansului marinera, femeii și cîștigării libertății”.

Marialicia, o casnică din înalta societate din Trujillo, descoperă că viața minunată de familie pe care credea că o are nu există. Dezamăgită de faptul că a trăit o minciună întreaga viață, decide să o pornească de la zero. La cei 65 de ani ai săi, Marialicia își permite, în sfîrșit, să își trăiască viața așa cum își dorește ea. Se mută într-un cartier nou și își valorifică talentele, precum prepararea de prăjturi cu fructe uscate pe care înainte le gătea prietenelor și pe care acum le vinde în magazinele din cartier. În noul mediu în care trăiește, Marialicia descoperă culori și sunete noi, precum și pasiuni care îi schimbă radical viața: este fascinantă de un dans popular peruan, marinera, urmează cursuri la o școală de dans, unde cunoaște femei cu povești extraordinare, care o ajută să își schimbe total viziunea asupra vieții.

Premii:

• Premiul Le Soleil Tounant pentru cel mai bun lungmetraj la categoria ficțiune, în cadrul Festivalului de Film Peruan de la Paris, 2017

• Premiul pentru cel mai bun film în cadrul Festivalului de Film Peruan de la Paris, 2017

SIETE SEMILLAS / ȘAPTE SEMINȚE, în regia lui Daniel Rodríguez Risco, cu Carlos Alcántara, Javier Cámara, Federico Luppi, spune povestea lui Ignacio (Carlos Alcántara), un om de afaceri aflat la vîrsta de mijloc, căruia pare că nu-i lipsește nimic. Este directorul unei mari fabrici de textile, are o soție frumoasă (Gianella Neyra), care este fiica proprietarului afacerii (Federico Luppi), au un fiu și locuiesc într-un penthouse cu piscină. Dar totul este o aparență: soția lui este deranjată de faptul că Ignacio pune munca pe primul loc, pentru fiul lui este un străin, afacerea este în criză, partenerii se dovedesc a fi lipsiți de scrupule. Este momentul pentru Ignacio să pornească într-o redescoperire de sine și de recuperare a ceea ce este important în viața lui.

LA ÚLTIMA TARDE / ULTIMA DUPĂ-AMIAZĂ, în regia lui Joel Calero, cu Katerina D’Onofrio și Lucho Cáceres.

Laura, o tînără din înalta societate din Lima, îl cunoaște în Cuzco pe Ramón, un universitar afiliat mișcării de stînga. Se îndrăgostesc și se alătură Sendero Luminoso (Partidul Comunist peruan), luptînd împotriva guvernului. După o vreme, cei doi se despart în circumstanțe stranii. Peste douăzeci de ani, se reîntîlnesc pentru a finaliza divorțul, ocazie cu care vor putea, în sfîrșit, discuta despre tot ceea ce i-a îndepărtat unul de celălalt, într-o călătorie plină de emoție pe drumul amintirilor.

Premii:

• Premiul pentru Cea mai bună actriță și Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film Gramado, 2017

• Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film Latino-american din Lima, 2016

• Premiul publicului pentru Joel Calero, la Festivalul de Film Latino-american din Lima, 2016

• Nominalizare la Festivalul de Film Mar del Plata pentru cel mai bun film latino-american, 2016

Mai multe