Festivalul „Hariclea Darclée” de la Brăila

18 iulie 2017   Dileme on-line

Între 25 iulie şi 6 august, 200 de tinere talente își dau întîlnire la Brăila, în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”. Fondat în 1995 de legendara soprană Mariana Nicolesco, Artist UNESCO pentru Pace, Festivalul și Concursul „Hariclea Darclée” a dobîndit o anvergură internațională remarcabilă. Nu mai puţin de 2500 de artişti din 50 de ţări şi 5 continente au participat din 1995 încoace la Festivalul şi Concursul „Hariclea Darclée”, precum şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco în anii dintre o ediţie şi alta a Competiţiei.

Anul acesta, vin la Brăila tineri cîntăreți din 18 țări ale lumii. „Numărul record de 200 de concurenţi din acest an întăreşte acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decît cîntul”, declară Mariana Nicolesco.

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” de la Brăila, ediţia 2017, va începe pe 25 iulie cu Deschiderea Festivă şi Concertul Inaugural susţinut de laureaţii Premiului I şi, respectiv, al Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu şi tenorul Ioan Hotea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.

În paralel cu competiţia de canto, vor avea loc următoarele evenimente: pe 29 iulie, conferinţa cu videoproiecţii susţinută de muzicologul şi medicul foniatru Dr. Stephan Poen pe tema „Din nou despre Gloria Muzicii: Omagiu lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la naştere”; pe 3 august, concertul  pianistului Matei Varga – un omagiu la centenarul Dinu Lipatti; în 4 august, reprezentaţia cu opera I Pagliacci de Leoncavallo, operă în care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea, dar şi Mariana Nicolesco; pe 5 august, tradiţionalul concert extraordinar de pe Esplanada Dunării, la care iau parte laureaţii Concursului „Darclée” cu participarea Corului Filarmonicii „George Enescu” şi a Orchestrei Festivalului „Darclée”, dirijor Marco Balderi; pe 6 august, Gala Laureaților actualei ediții a Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée”.

Mai multe