Fabiano Caruana, noul Fischer al americanilor?

28 martie 2018   Dileme on-line

După mai bine de 45 de ani, americanii ar putea avea din nou un campion mondial la şah. Posibilul urmaş al lui Bobby Fischer este Fabiano Caruana, care a cîştigat marţi turneul candidaţilor de la Berlin. El va fi aşadar adversarul norvegianului Magnus Carlsen, cu care va disputa un meci pentru titlul mondial în noiembrie, la Londra.

Născut în 1992 la Miami, Florida, Caruana a jucat o vreme pentru Italia, de unde îi provenea familia. Dar după ce americanii au început să vîneze şahişti de top (vezi şi „achiziţia” filipinezului Wesley So), Caruana revine în echipa SUA în 2015, cu care a şi cîştigat în anul următor Olimpiada de la Baku.

Caruana nu a pornit ca favorit al turneului de la Berlin. Anul 2017 nu a fost printre cei mai buni pentru el, dacă ţinem cont că în 2014 cîştiga spectaculos Sinquefield Cup, înaintea lui Carlsen, Topalov sau Aronian. Atunci vocabularul şahist s-a îmbogăţit cu un nou termen; de atunci se spune că ai făcut „o caruana” cînd realizezi o serie de şapte victorii consecutive într-un turneu – cîte înregistrase italo-americanul la Saint Louis. Dar la Berlin, Caruana nu a ajuns pentru că a cîştigat Cupa Mondială sau Grand Prix-ul federaţiei mondiale de şah, ci pentru Elo-ul din anul precedent, care a reflectat rezultatele sale constant bune, dar nu de vîrf, din 2017.

Cu toate acestea, cu 9 puncte din 14 posibile, Caruana a dominat categoric turneul candidaţilor din 2018. A cîştigat la So, Kramnik, Aronian (de două ori) şi la Grischuk şi a pierdut o singură partidă, la Karjakin. S-a instalat în fruntea turneului încă din runda a patra şi numai în cea de-a 12-a a mai cedat locul 1, cînd a fost învins de Karjakin. Dar Caruana a dovedit şi că are nervii tari, a cîştigat ultimele două partide şi a încheiat concursul cu un punct avans faţă de următorii clasaţi, Karjakin şi Mamedyarov.

Dezamăgirea turneului a fost Aronian, care s-a plasat pe ultimul loc, cu 4,5 puncte. Din favorit absolut, el a ajuns candidatul cel mai slab, pierzînd şase partide şi cîştigînd doar una. Un turneu slăbuţ a fost şi pentru Kramnik, cu 6,5 puncte, care a început bine dar nu a păstrat un parcurs constant. În schimb, chinezul Ding Liren a făcut o figură onorabilă, cu 13 remize şi o singură victorie, suficiente pentru a încheia pe locul 4.  

Acestea fiind spuse, nu ar mai fi de adăugat, cu părere de rău, decît că în urma sondajului nostru, nimeni nu a reuşit să cîştige cartea semnată de marele maestru Florin Gheorghiu. Au fost 30 de voturi; pentru Levon Aronian au votat 11 persoane, pentru Kramnik 7, pentru Karjakin 5, pentru Mamedyarov 4 şi So un vot. Caruana a luat şi el două voturi, dar nici unul dintre cei ce au votat cu el nu i-a înscris numele şi pe pagina de comentarii indicată. Astfel că acum nu îi pot identifica pe cei doi votanţi ai lui Caruana, dintre care, prin tragere la sorţi, s-ar fi ales cîştigătorul (asta dacă nu cumva MMI Gheorghiu nu s-ar fi decis să îi premieze pe amîndoi :-)). Nu-i nimic, premiul se reportează pentru data viitoare!

Mai jos este o sinteză a voturilor exprimate de cititori la sondajul lansat pe 4 martie.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 101 de data trecută: 1. exf6! Dxc2 2. fxg7 Tg8 3. Cd4! De4 4. Tfe1 Cc5 5. Txe4 Cxe4 6. Te1 şi albul cîştigă.

În diagrama de mai jos, a cărei soluţie va fi publicată săptămîna viitoare, albul mută şi cîştigă.

***

La final, mai menţionez doar că duminică s-a încheiat şi Haru Basho la sumo, turneul de primăvară de la Osaka. Deşi Kaisei şi Tochinoshin porniseră bine, Kakuryu, singurul yokozuna rămas în concurs după retragerile lui Hakuho şi Kisenosato, a cîştigat Cupa Împăratului cu destulă lejeritate, pierzînd doar două runde din cele 15 ale turneului. Mongolul în vîrstă de 32 de ani este la al patrulea turneu de elită cîştigat în carieră.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Ionuţ Iamandi – Fabiano Caruana în octombrie 2013, la Bucureşti, la Turneul Regilor.

Mai multe