Expoziția "Impresii" de la Palatul Parlamentului

1 aprilie 2011   Dileme on-line

Tripla expoziție Impresii de la Palatul Parlamentului, conținînd lucrări ale Ludmilei Grăjdan Ionescu, Marietei Beșu și Rozaliei Budulan poate fi văzută pînă pe 8 aprilie (vernisajul a fost pe 23 martie). „Prietenia ne-a determinat să expunem în trei săli alăturate, nu este o expoziție comună, sînt trei expoziții personale. Titlul, propus de Rozalia,  ne-a plăcut și l-am adoptat pentru fiecare.”, explică Ludmila Grăjdan Ionescu.

Ludmila Grăjdan Ionescu expune, printre altele, seria iilor și fotelor din Muscel. Marieta Beșu spune „povestea unui pui de pescăruș salvat de pe ghiol și găzduit o iarnă întreagă în micul apartament în care locuiam la un moment dat. Desfăcîndu-și aripile, ocupa o cameră, de aceea l-am făcut atît de mare.”; pescărușul a inspirat Îngerii și seria Aripi. Rozalia Budulan alege ca subiecte Delta, Nuferii, Caii, Topirea zăpezii. 

Fiecare dintre cele trei artiste încearcă să vorbească despre cum și ce pictează: „Pictez ce cunosc mai bine. Picturile cele mai iubite sînt cele care m-au solicitat cel mai mult, cele pe care le gîndesc ani de zile, le visez, le lucrez greu, cu întrebari, cu rezolvări dificile, reveniri, reluări.” (Ludmila Grăjdan Ionescu); „Cred că mă caracterizează un pic de mister, pentru că misterul mă fascinează. De aceea, o aplecare spre simbol mi se pare firească. Click-ul declanșator al inspirației este fragmentul - un portret , un detaliu de clădire, o scoică, un colț de lume, o pasăre, o rază de lumină, o plantă, o efigie, las lucrurile să vină spre mine.” (Marieta Beșu); „Încerc să vă răspund cu o caracterizare pe care mi-a facut-o prof. Bogdan Pantu, critic de artă: ,<(...) Linia formelor în mișcare trasează imagini de un memorabil echilibru (...). Culorile sînt extrem de vii, așternute în pete mari, transparente, contraste puternice, rafinament coloristic.>” (Rozalia Budulan).

Știu că e complicat să vorbești despre pictură: poți aluneca cel mai ușor spre locuri comune. De aceea, conchid simplu: mi-au plăcut casele și iile Ludmilei, pescărușul și peștii Marietei, caii și pădurile Rozaliei. 

Mai multe