Eutanasia, subiect electoral în Franța

7 martie 2012   Dileme on-line

Presa franceză vorbește despre o campanie șoc destinată interpelării candidaților la prezidențiale cu privire la acceptarea eutanasiei.

E vorba despre realizarea mai multor postere care îi au ca protagoniști pe Nicolas Sarkozy, Marine Le Pen și François Bayrou, așezați în paturi de spitale, în posturi de muribunzi.

Campania a fost inițiată de Asociația pentru dreptul de a muri cu demnitate, iar Philippe Lohéac, directorul general al ADMD, a declarat că: “I-am întrebat pe toți candidații la prezidențiale ce poziție au față de această problemă. I-am lăsat în pace pe cei care ne-au răspuns favorabil și le cerem explicații celor care sînt împotriva dreptului la eutanasie”.

Într-un interviu din Figaro Magazine, președintele-candidat s-a pronunțat asupra acestui subiect: “Legalizarea eutanasiei riscă să ne antreneze într-o direcție periculoasă și este contrară concepției noastre cu privire la demnitatea ființei umane. La polul opus se află François Hollande, care propune ca "orice persoană majoră în fază avansată sau terminală a unei boli incurabile, care-i provoacă o suferință fizică și psihică insuportabile, și care nu poate fi calmată, poate să ceară (în condiții precise și stricte) să beneficieze de asistență medicală pentru a-și încheia viața în demnitate”.

Așadar, la presiunea ADMD, toți candidații francezi la prezindențiale sînt convocați să vorbească despre acest subiect sensibil nu doar în Franța, ci mai peste tot în lume.

(Ana Maria Sandu)

Mai multe