Errare humanum est

23 ianuarie 2017   Dileme on-line

Un titlu face zilele acestea înconjurul presei de specialitate: campionul mondial la șah nu a văzut un mat în trei mutări. „Cel mai jenant moment din cariera lui Carlsen?“ se întrebau comentatorii. Și nu, nu e vorba de blitz sau de șah rapid, iar norvegianul nu era în criză de timp. Pur și simplu nu a văzut matul și a jucat o altă mutare după doar cîteva secunde de gîndire. S-a întîmplat în partida lui Carlsen cu olandezul Anish Giri din turneul de la Wijk aan Zee aflat zilele acestea în plină desfășurare.

Iată poziția:

Aici Carlsen a continuat cu 56. Nf7+ și după cîteva mutări a rezultat un final în care albul are turn, nebun și doi pioni contra damei negre. Finalul acesta este o remiză teoretică, pe care Giri nu a ratat-o. Dar cum ar fi trebuit Carlsen să continue? Nu este vorba de cine știe ce mutare genială. E un simplu șah ca și în partidă, dar care e dat cu turnul. Care turn și unde dă acesta șahul? Rezolvarea e dezvăluită la finalul articolului.

Cu toate acestea, Carlsen nu e nici pe de parte la prima gafă. De exemplu, în 2006, în partida cu Merab Gagunashvili a luat mat într-o mutare.


În poziția de mai sus, Merab Gagunashvili a jucat 64… Rxf3. Carlsen a considerat probabil că pionul lui e foarte prețios și a continuat cu 65. e5??, la care a urmat, simplu, 65… Tc1#. Este adevărat însă că partida s-a jucat la campionatul mondial de șah rapid.

Dar nu mai departe decît în aceeași rundă de la Wijk aan Zee în care Carlsen a ratat matul în trei mutări, Aronian și Karjakin au gafat în partida jucată împreună. Mai exact, Aronian a mutat greșit un nebun și Karjakin ar fi putut să cîștige o piesă. Dar la rîndul lui, și șahistul rus a mutat greșit, și încă după nouă minute de gîndire.

Istoria șahului e plină de gafe. Rusul Cigorin a luat mat în două mutări după o gafă de la mutarea 32 a partidei 23 din meciul pentru titlul mondial cu Steinitz, din 1892, de la Havana. Fostul campion mondial Tigran Petrosian și-a uitat dama în priză într-o partidă cu Bronstein, Fischer nu a văzut o furculiță, cum se spune, într-o partidă din 1966 cu Najdorf, Kramnik a luat și el un mat perfect evitabil în partida cu computerul Deep Fritz și lista poate continua mult și bine, inclusiv cu foștii campioni mondiali din epoca recentă: Karpov, Kasparov, Topalov sau Anand. E felul șahului de a spune: errare humanum est.

***

Cum am mai procedat la această rubrică, strecor aici și o știre din sumo. După aproape 20 de ani de așteptare, japonezii au speranțe reale să aibă din nou un conațional deținător al rangului suprem de yokozuna. Kisenosato - pe numele de naștere Yutaka Hagiwara - a cîștigat duminică turneul de Anul Nou de la Tokyo. În 2016 au mai cîștigat Cupa Împăratului doi japonezi, Kotoshōgiku și Gōeidō, dar spre deosebire de aceștia, Kisenosato a avut în tot anul 2016 rezultate constant bune: locul doi în turneul din martie de la Osaka, la fel și în următorul turneu dotat cu Cupa Împăratului, din mai, locul 2-3 la Nagoya, în iulie și din nou pe locul 2 în noiembrie, în ultimul turneu major al anului. Kisenosato a avut de altfel în 2016 cele mai multe victorii dintre toți rikishi din cele șase turnee mari ale unui an compețional în sumo. Aceste rezultate ar putea fi un argument decisiv în deliberările Asociației Japoneze de Sumo, cea care acordă titlul de yokozuna. În prezent, mai sînt trei yokozuna, Hakuho, Harumafuji și Kakuryu, toți trei mongoli. Ultimul yokozuna de origine japoneză a fost Wakanohana, care a cîștigat titlul în 1998.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 43 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 42: 1… Dxb3! 2. axb3 Txb3 3. Ne3 Nxe3+ 4. Dxe3 Tb1#

Gafa lui Carlsen: campionul norvegian ar fi trebuit să joace 1. Tc8+! Dacă 1… Te8, albul cîștigă material decisiv cu 2. Txe8+ Dxe8 3. Nxe8 (rămîne cu un turn în plus). La 1… Rg7 (sau 1… Rh7), ar fi urmat 2. Tf7+ Rh6 3. Th8#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: tatasteelchess.com: Campionul mondial Magnus Carlsen la turneul de la Wijk aan Zee, ianuarie 2017.

Mai multe