Erdogan despre "catastrofa migratorie"

5 octombrie 2015   Dileme on-line

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat luni 5 octombrie la Bruxelles pentru discuţii axate în special pe problema refugiaţilor sirieni care sosesc masiv în Europa. Uniunea Europenă şi Turcia se văd practic obligate să coopereze în privinţa acestei probleme calificată de un expert drept "catastrofă migratorie". Primul ministru turc va avea discuţii cu principalii responsabili europeni într-un moment cînd relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană nu sînt chiar excelente.

Europenii urmăresc cu nelinişte evoluţia situaţiei interne din Turcia unde tentaţiile autoritare ale lui Recep Tayyp Erdogan sînt denunţate sistematic de opoziţie. Turcia mai este acuzată că a jucat un joc dublu faţă de Organizaţia statul islamic, şi că nu i-a combătut cu vigoare şi de la bun început pe jihadişti, fiind mult mai preocupată de mişcările kurzilor în regiune. De partea sa, Turcia este nemulţumită că Uniunea Europeană nu contribuie mai mult la resorbirea valului de refugiaţi, într-un context cînd pe teritoriul turc se află deja două milioane de sirieni. Ankara mai reproşează Bruxelles-lui şi faptul că nu ia în serios candidatura Turciei la integrarea europeană, procesul de aderare fiind practic blocat atunci cînd nu avansează în ritmul melcului.

Europenii şi turcii sînt însă obligaţi în prezent să gestioneze împreună o criză care acum riscă să se complice odată cu intrarea în joc a Rusiei, care a început să efectueze bombardamente în Siria. Aceste operaţiuni aeriene ale Rusiei sînt de altfel denunţate vehement de Turcia şi considerare ca fiind o "gravă eroare".

Pe plan intern, Recep Tayyp Erdogan s-a văzut fragilizat în urma legislativelor de la începutul lunii iunie, cînd şi-a pierdut majoritatea absolută pe care o avea în Parlament din 2002 încoace. El speră însă să şi-o recupereze pe întîi noiembrie cînd a convocat alegeri anticipate.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe