Epoca remizelor de top

18 decembrie 2018   Dileme on-line

25 noiembrie 2016 este cea mai recentă zi în care o partidă dintr-un meci pentru titlul mondial la șah nu s-a încheiat remiză. Era a zecea partidă a meciului dintre Carlsen și Karjakin, și a doua partidă decisivă a întîlnirii. Doi ani mai tîrziu, toate partidele meciului Carlsen – Caruana s-au încheiat remiză. În ambele situații, titlul de campion mondial la șah clasic a fost decis la șah rapid.

13 decembrie 2018. Toate partidele de șah clasic din turneul Grand Chess Tour de la Londra s-au încheiat remize. Cîștigătorul turneului – și al întregii serii – a fost desemnat ulterior, tot printr-un concurs de departajare prin șah rapid. Nu e de mirare că el s-a numit Hikaru Nakamura (SUA), unul dintre cei mai buni șahiști de blitz la ora actuală. Nakamura nu a cîștigat nici o partidă de șah clasic în cadrul întregii serii Grand Chess Tour. Ca și celălalt finalist de altfel, francezul Maxime Vachier-Lagrave. Diferența în cazul amîndurora s-a făcut prin abilitățile de șahist iute în decizii și reacții, stăpîn mai bun pe proprii nervi.

Șahul de top se îndreaptă către soarta șahului computerizat. Un program de șah performant nu greșește aproape niciodată, și deci dacă întîlnește un adversar pe măsură, în cel mai rău caz face remiză. Scenariul pare că se reia în cazul șahului la vîrf, jucat de marii maeștri de top. E din ce în ce mai greu să cîștigi o partidă de șah la acest nivel.

E adevărat că un computer de top îl bate pe campionul mondial. Și că astfel se poate argumenta că mai e loc de perfecționare pentru om. Dar se pare că, deocamdată, omul și-a atins nivelul maxim de performanță. Ratingul celor mai buni cinci șahiști la actuală a stagnat undeva puțin deasupra lui 2800 – în vreme ce computerele cele mai bune (Stockfish, Komodo, Houdini) au un Elo care depășește 3400 și e în urcare.

Așa că soluția e departajare găsită pentru oameni – șahul rapid – pare să funcționeze, cu toate defectele ei. Nu mai putem rezonabil invoca epoca lui Fischer, care își strivea adversarii „computerește”, cu 6 – 0. În plus, șahul rapid e mai spectaculos pentru publicul relativ larg, și astfel mai potrivit anilor noștri, în care ambalajul e cel puțin la fel de important precum conținutul.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 138 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 137 de data trecută: 1. Cg6! Td8 (la 1… Dxg5 urma 2. Th8#) 2. Txd8 și albul cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Hikaru Nakamura în turneul de la Londra, decembrie 2018. Credit: Lennart Ootes / Grand Chess Tour.

Mai multe