Entuziasme guvernamentale

20 noiembrie 2015   Dileme on-line

De 25 de ani încoace, de cîte ori se numeşte un nou guvern, apar speranţele. “Să sperăm că se va schimba ceva”. De 25 de ani, foarte mulţi oameni aşteaptă de la un nou guvern nu să continue ce-a făcut celălalt, nu să meargă mai departe şi – cum sună o tipică întrebare din sondaje – să “ducă ţara într-o direcţie bună”, ci să schimbe. Şi să ne pună, în sfîrşit, pe şine.

De unde această mereu reluată dorinţă de schimbare? Desigur, din nemulţumirea cetăţenilor faţă de slabele performanţe ale mai tuturor guvernelor de pînă acum. Dar mi se pare că explicaţia nu se reduce la asta. N-are rost să speculăm pe tema vreunui “specific” psihologic al poporului român, deşi nici nu ne-ar încurca prea tare: s-ar părea că sîntem “emoţionali”, s-ar părea că avem o “vocaţie adamică” (s-a scris destul despre asta), vrem s-o luăm mereu de la început. Mă tem însă că astfel de explicaţii generale nu ne ajută prea mult să înţelegem ce-i cu noi.

Observ şi acum, cînd a fost numit un guvern ţinînd cont de vocea străzii şi de cerinţele societăţii civile, că apar iarăşi speranţele, punctate de vreun “poate, în sfîrşit...”. Abia se anunţase lista noilor miniştri şi s-a umplut ţara de emoţii (mai întîi, evident, pe Facebook, căci partea cea mai dinamică sau nerăbdătoare a ţării s-a mutat de ceva timp acolo). Pe site-uri şi pe bloguri au apărut rapid comentarii pline de dorinţe: să “ne luăm ţara înapoi”, să dispară “vechea clasă politică” şi să apară partide noi, care să cîştige alegerile de anul viitor şi gata, să ne vedem – în sfîrşit – pe calea cea bună.

Bineînţeles că toate aceste dorinţe şi speranţe sînt justificate, sînt explicabile, sînt omeneşti. Cu atît mai mult cu cît noul guvern este condus de o personalitate care şi-a dovedit deja şi competenţele, şi excelenta calitate umană. Iar în componenţa guvernului sînt, în multe posturi-cheie, oameni care pînă acum şi-au dovedit competenţa şi au obţinut performanţe profesionale. Cetăţenii sînt îndreptăţiţi să spere că, în sfîrşit, s-ar putea să avem de-a face cu “altceva”, cu altă stofă, cu alt material uman şi profesional decît cel cu care ne-au obişnuit partidele noastre cele hîrşite în rele.

Mă tem însă că tocmai această investiţie de speranţă şi de încredere va deveni o povară pentru noul executiv. Care e unul tehnic, “de tranziţie”, şi se va afla la mîna partidelor din Parlament ori de cîte ori va dori să aibă vreo iniţiativă dintre cele aşteptate şi dorite de cetăţeni. Iar partidele vor sta cu gîndul la alegerile de peste un an. Şi vor lucra in interesul propriu, care adeseori va fi altul decît interesul guvernului. Adică s-ar putea să nu adopte iniţiativele bune ale guvernului şi să promoveze, în schimb, iniţiative legislative cu iz electoral. Cuminţenia de acum a partidelor şi a parlamentarilor – treziţi un pic din îmbătarea cu apă rece pe care o practică după ce au ieşit oamenii în stradă – nu va dura mult.

Aşa încît mă tem că dorinţa de schimbare şi speranţa că “ne vom lua ţara înapoi” trebuie să mai aştepte. Entuziasmele trebuie puse între paranteze, deocamdată. Ar trebui să aşteptăm, mai întîi, faptele pentru a înţelege mai mult. Numai că peisajul public de la noi e dominat de vorbe, speculaţii şi comentarii. La televiziuni, aceiaşi oameni toacă de ani întregi cam aceleaşi vorbe şi non-subiecte. Reţelele de socializare oferă şi ele spaţiu – vorba lui Topîrceanu – pentru un “lung prilej de vorbe şi de ipoteze”. Mă tem că speranţele adesea dezorientate şi vagi ale oamenilor pornesc tot de aici: din obişnuinţa adînc înrădăcinată de a acorda o uriaşă importanţă vorbelor şi foarte puţină atenţie faptelor. Eu zic, totuşi, să aşteptăm să vedem faptele.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

Mai multe