Emile Lansman la Festivalul de la Sibiu

14 iunie 2016   Dileme on-line

Festivalul de la Sibiu are în fiecare an şi o dimensiune francofonă. De altfel directorul manifestării Constatin Chiriac recunoaşte că s-a inspirat, în demersul său organizatoric, din Festivalul de la Avignon. Printre cei care poartă anul acesta stindardul francofoniei la Sibiu se numără editorul belgian Emile Lansman, nume oarecum predestinat pentru că de aproape trei decenii el "lansează" autori din spaţiul francofon, dar şi criticul George Banu professor la Sorbona.

Spiritul francofon este conservat într-adevăr şi anul acesta la Sibiu, de exemplu prin prezenţa la festival a lui Molière, oarecum rivalul francez al lui Shakespeare. De altfel uneori diverşi comentatori ai fenomenelor socio-culturale spun că francezii sînt aşa cum sînt pentru că l-au dat pe Molière (care a scris mai mult comedii) iar englezii sînt aşa cum sînt pentru că l-au dat pe Shakespeare (care a scris mai mult drame). Comparaţia este însă grăbită, speculativă şi lipsită de conţinut. Cei doi mari autori sînt de fapt complementari, iar spiritul lor stă la baza culturii europene moderne.

În ce-l priveşte pe editorul francofon belgian Emile Lansman, el este prezent cu mai mulţi autori francofoni pentru o serie de dezbateri la Libraria Humanitas. In fiecare zi la ora 16, Emile Lansman propune, împreună cu invitaţii săi (Stanislas Cotton, Stéphanie Mangez, Julie Annen, Simon Boulerice, Alba Simina Stanciu) un dialog pe tema "Teatrul şi drama pentru publicul tînăr". Emile Lansman este un veritabil nu "om orchestră" ci "editor orchestră". Editura sa funcţionează de peste 25 de ani şi el a publicat peste 200 de autori francofoni de pe toate continentele, de fapt din toate spaţiile unde se vorbeşte şi se scrie în franceză.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe