"Emigranţi, lăsaţi-ne în pace!"

24 iulie 2011   Dileme on-line

Dacă tot avem obsesia de a ne compara cu bulgarii, s-o luăm în serios. De obicei, ratăm adevărata comparaţie (din care am avea ce învăţa!) pentru că privirea noastră spre vecinii de peste Dunăra se rezumă la topul nefericirilor şi neîmplinirilor: ne preocupă cine stă mai prost în diversele clasamente.

Acum vă propunem altceva: să citiţi pînă la capăt articolul unui scriitor bulgar, Gheorghi Nikolov, apărut în e-vestnik şi preluat de presseurop.

Este vorba despre valul de "plecaţi din ţară" la începutul anilor '90 şi de revenirile lor în concediu acasă: în fiecare an, în iulie şi august, îşi caută la telefon prietenii din copilărie şi colegii de şcoală pentru a "reînnoda" cu un trecut la care s-au tot gîndit cît au stat în SUA, în Canada sau în Europa Occidentală. Dar firul nu se mai leagă.

Un fragment: "Ei aparţin generaţiei de 40-50 de ani şi au toţi în comun faptul de a se fi cărat primii din Bulgaria, la începutul anilor 1990, cînd începuse marele haos al tranziţiei. Astăzi ei au pierdut ceva păr şi au cîştigat cîteva kile; sînt deziluzionaţi, bătrîni şi obosiţi, chiar dacă unii şi-au îmbunătăţit starea financiară. Au aşteptat cu răbdare concediile lor anuale pentru a se întoarce în Bulgaria şi pentru a reîntîlni cît mai mulţe dintre persoanele care reprezintă unica lor legătură cu această ţară. O Bulgarie pe care ei o dispreţuiesc, dar care le lipseşte teribil".

Articolul se numeşte "Emigranţi, lăsaţi-ne în pace!" şi a stîrnit mari controverse în Bulgaria. Îl puteţi citi în limba română pe presseurop.eu, aici. (M. V.)

Mai multe