Elevii care protejează mediul, sportivii români de la Special Olympics, orele de nutriție din școli
Sîntem bombardați zilnic, sistematic, cu vești care ne-ntristează. Așa că Dilema veche vine în fiecare luni dimineață cu #7veștibune din România, despre cei care se implică mai mult și critică mai puțin, pentru a vă motiva săptămînal.
● Lavinia Dinu este o mamă ca oricare alta. Cînd fiica ei, Teodora, a ajuns în clasa a cincea, Lavinia a aflat că fetița nu poate primi bursă de studiu pentru că are deja bursă de orfan, iar legea nu permite cumularea celor două. A decis să se lupte cu această nedreptate (povestea ei o găsiți documentată aici) și a depus la Ministerul Educației o petiție cu 4.422 de semnături. Deși termenul de soluționare este de o lună, la nici trei zile mai tîrziu, în Monitorul Oficial a fost publicată modificarea legislativă.
● Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) lansează, pentru al optulea an consecutiv, o nouă ediție a campaniei naționale de educație ecologică, „Baterel și Lumea Non-E”, programul care a pus bazele reciclării și economiei circulare pentru 30.000 de elevi din 1200 de școli din România. Elevii și profesorii se pot implica în acțiuni de protecție a mediului, concursuri de colectare selectivă a echipamentelor electrice vechi și a bateriilor uzate, dar și activități eco-creative.
● Nadia Comăneci, ambasadoare a Fundației Special Olympics din România, a inițiat o campanie de strîngere de fonduri pentru participarea sportivilor cu dizabilități intelectuale la Jocurile Mondiale Special Olympics. La precedenta ediție a Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics desfășurată la Los Angeles, sportivii Special Olympics au adus României 7 medalii de aur și peste 20 de medalii, în total.
● În sezonul rece, cei mai vulnerabili dintre noi toți sînt persoanele fără adăpost. Săptămîna trecută, Carusel, un ONG care luptă pentru persoanele cu care viața nu a fost deloc blîndă, a deschis „Adăpostul Temporar de Noapte ODESA”. Dacă întîlniți persoane care au nevoie urgent de un adăpost, contactați-i la 0770.387.502.
● Cei de la FunkyCitizens organiează un fundraising pentru un nou proiect, numit „Dezaburit”. Prin acesta, vor să facă educația civică un subiect atractiv și ușor de digerat. Plănuiesc să explice cît mai multor tineri cum funcționează sistemul, care sînt legile și cum să se comporte în diverse situații-limită.
● ABC-ul Nutriției este un ONG care are ca scop educarea privind o nutriție corespunzătoare și un stil de viață sănătos. Programul lor, „Ora de nutriție”, a luat naștere cu doi ani în urmă și s-a desfășurat pînă acum în 9 școli gimnaziale și două licee din București și Constanța.
● Cristina Neagu a fost desemnată (din nou) cea mai bună jucătoare de handbal din Europa, pe anul 2018. Prima profesoară de sport a Cristinei crede că cel mai important lucru pe care poate să-l facă la clasă e să-și învețe elevii să iubească ideea de mișcare. Gabriela Constantinescu are acum 63 de ani și de aproape 25 de ani e profesoară la o școală din Ghencea. Povestea ei, aici.
Paul Alexandru este inginer de profesie, fotograf pasionat și pețitor de cuvinte în timpul liber.
Foto: Howard McGraw