Ecuaţia nordică

5 septembrie 2011   Dileme on-line

Odată cu apariţia grupului Madrugada, la mijlocul anilor 90, muzica ce se făurea în nordul Europei a început să aibă acente epice (fără să-l pomenim aici pe Edvard Grieg). A devenit mai sensibilă fără să fie depresivă, dar în aceleaşi timp brutală fără să apeleze la „fierăstraiele” scenei locale de trash/death metal. 

Din păcate, odată cu decesul unuia dintre membrii fondatori, chitaristul Robert Buras, trupa a preferat să facă acelaşi lucru: „s-a dus să moară puţin ”. Norvegienii au lăsat urmaşilor şase albume, un best of şi şapte EP-uri.  Dintre multele piese nelansate vreodată ca single, melodii create pe principiul contrastelor care nu se atrag întotdeauna, „Step in this room and dance for me" este cîntecul cu care să începi descifrarea repertoriului Madrugada şi , în acelaşi timp, să admiţi că eşti subjugat de muzica nordicilor. Pe parcursul celor 5 minute, urmează să aflaţi dacă „Step in this room and dance for me" este o invitaţie, o poruncă, o promisiune, un blestem sau altceva.

Bogan ŞERBAN realizează la Radio Guerrilla emisiunile Guerrilla Logout (luni- vineri, 17.00 - 20.00) şi GuerriLIVE Radio Sessions (luni, 19.00 - 20.00).

Mai multe