Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric

31 ianuarie 2023   Dileme on-line

Durerile de stomac sînt o problemă comună, întîlnită la mai toți oamenii de-a lungul vieții. Totuși, cauzele sînt multiple și durerile de stomac pot ascunde afecțiuni diferite. Unele  dintre cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric sînt: aciditatea, indigestia, sindromul de intestin iritabil și colita ulcerativă, ulcerul peptic, infecția cu helicobacter sau toxiinfectiile alimentare. Sa vedem, mai pe larg, ce presupune fiecare dintre ele.

Aciditatea gastrică

Aciditatea gastrică este o problema comună, care se caracterizează prin arsuri resimțite la nivelul pieptului sau al gîtului. Aceasta poate fi cauzată de alimentația necorespunzătoare, de stres sau de un exces de acid clorhidric în stomac. Indigestia, pe de altă parte, se referă la dificultatea de a digera alimentele și poate fi cauzată de un exces de alimente grase sau de alimente care conțin prea multe fibre.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune cronică a tractului digestiv. Persoanele care suferă de așa ceva prezintă simptome precum durerile abdominale, diareea sau constipația și balonarea. Poate să apară ca urmare a unui dezechilibru al florei intestinale, care poate fi ameliorat prin administrarea de probiotice.

Colita ulcerativă

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a colonului. Pe langa dureri abdominale, pacientul va prezenta și scaun moale, cu sîngerări, dar și pierdere în greutate. Infecțiile, alimentația necorespunzătoare sau stresul pot sta la baza acestei afecțiuni.

Ulcerul

Ulcerul, cunoscut sub numele de ulcer peptic este o afecțiune a stomacului sau a intestinului subțire. Pe mucoasa acestoar apar niște răni sau leziuni care duc la dureri acute și chiar la vărsături cu sange. Ulcerele pot fi cauzate de infecția cu bacteria Helicobacter pylori sau de consumul excesiv de antiinflamatoare nesteroidiene. Helicobacterul este o bacterie care se poate localiza în stomac și poate cauza inflamații și ulcerații ale mucoasei gastrice.

Gastrita

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, care poate fi cauzată de aceeași infecție cu Helicobacter pylori sau de consumul excesiv de alcool sau al anumitor medicamente. 

Toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecția alimentară produce dureri de stomac și diaree. Apare atunci cînd o persoană a consumat alimente contaminate cu bacterii sau paraziți. Simptomele pot fi ameliorate prin tratament cu antibiotice sau prin repaus alimentar și hidratare adecvată.

Ce trebuie să faci cînd suferi din cauza durerilor de stomac

Durerile de stomac pot fi pasagere sau de lungă durata. Cînd acestea persistă sau se repetă cu o anumită frecvență, este important să se consulte un medic, mai ales dacă simptomele se agravează. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin administrarea unor suplimente așa cum este Enterol sau a probioticelor și prin tratamentul corect al afecțiunilor, se poate reduce disconfortul gastric și se poate îmbunătăți calitatea vieții. Probioticele sînt microorganisme vii care ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea simptomelor asociate cu afecțiunile digestive. Pe langa probiotice adulti, exista și probiotice pentru copii, ce pot fi administrate pentru tratarea afecțiunilor stomacului în cazul celor mici sau în perioadele în care aceștia urmează tratamente cu antibiotice sau antiinflamatoare. 

De asemenea, pe lîngă tratamentul medicamentos și suplimentele oferite de medic, există și o mulțime de ceaiuri ce pot ajuta în cazul durerilor de stomac. Unele dintre cele mai populare sînt: ceaiul de mentă (are proprietăți antiinflamatoare și antispasmodice care ajută la ameliorarea durerilor de stomac și a crampelor), ceaiul de ghimbir (cu proprietăți antiinflamatorii și analgezice), ceaiul de fenicul (ajută la eliminarea gazelor și la ameliorarea durerilor de stomac) și ceaiul de anason (conține uleiuri volatile care au proprietăți antispasmodice și carminative).

Este important să se ia în considerare și alți factori care pot contribui la durerile de stomac, cum ar fi stresul, oboseala și consumul excesiv de alcool sau tutun. Aceste situații sau vicii pot fi gestionate prin practicarea unei activități fizice regulate, prin meditație sau prin consiliere. Desigur, este greu uneori să gestionăm astfel de probleme, însă este important să aplicăm tratamentul corect și la timp.

Trebuie să menționăm că, în general, este recomandat să anunțăm medicul de familie, în special cînd este vorba despre copii sau persoane sensibile. Dar și dacă este vorba despre un adult sănătos care suferă de dureri de stomac persistente, ar trebui consultat un medic. Disciplina care se ocupă cu durerile de stomac este, în general, gastroenterologia. Un medic gastroenterolog va efectua o examinare în profunzime. Se pot efectua inclusiv ecografii, endoscopii, colonoscopii sau examinări prin imagistică (CT) în anumite situații.

Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.

Foto: Freepik

Mai multe