După ţigări, mîncarea proastă
Avocaţii care au cîştigat, în anii '90, lupta cu industria americană a ţigărilor şi-au găsit acum o nouă ţintă, pe măsură: marii producători americani de mîncare. E vorba de cei care fabrică alimente la scară industrială şi le declară naturale şi sănătoase, deşi din cauza lor a crescut obezitatea în rîndul populaţiei.
Don Barrett a făcut parte din echipa de avocaţi care a demonstrat că marile companii din industria tutunului ştiau că fumatul dă dependenţă. În urma acelui proces, respectivele companii au pierdut nu mai puţin de 200 de miliarde de dolari.
De curînd, Don Barrett susţine, potrivit BBC, că nu vrea neapărat să mai cîştige nişte bani dar că se bucură ca are din nou ocazia să-i ajute pe oameni.
Avocatul recunoaşte că alimentele vizate, produse în America la scară industrială, nu sînt la fel de nocive ca fumatul, dar observă că ele afectează totuşi sănătatea americanilor.
Barrett susţine dreptul americanilor de a se putea informa corect asupra modului de preparare şi a efectelor posibile ale acestor alimente. Speră că în urma acţiunii pe care o întreprinde marile companii din domeniu vor fi obligate să-şi schimbe actualele obiceiuri.
Şi odată cu asta, una din temele clasice folosite împotriva americanilor, aceea că sînt graşi şi mănîncă prost, ar putea să dispară. (A. M.)