Duo for one

19 mai 2015   Dileme on-line

Duminică, 14 iunie, ora 19, sala Elvira Popescu a Institutului Francez din Bucureşti găzduieşte concertul de jazz susţinut de un rus – Arkady Shilkloper şi un ucrainean – Vadim Neselovskyi. 

Oportunitatea de neratat pe care o propune Duo for one - în fapt Duo as one, atît de omogen, de natural și de seducător curg sunetele juxtapuse de rusul moscovit Arkady Shilkloper (corn francez, corn rusesc, bucium, fligorn) și ucraineanul odessit Vadim Neselovskyi (pian) - este că, asistînd la măiastra sesiune muzicală, plimbare pe hartă, prin anotimpuri și prin istorie, să fim și martori la felul în care înțeleg cei doi să combată conflictul dintre guvernele țărilor lor de obîrșie prin fericita construcție a acestui duo inedit, ce ne aduce atît compoziții individuale ale fiecăruia dintre membri, cît și piese scrise împreună, prelucrări de etno-jazz sau folclor din întinsă arie geografică prin care navighează artiștii.

Originea micuțului, dar atît de solicitatului ansamblu, aplaudat în marile festivaluri și cluburi de jazz ale lumii, este arhi-notoriul Moscow ART Trio, a cărui functionare nu a fost oprită de duo-ul derivat, ci doar îmbogățită. Tot ce este mai bun, mai profesionist și mai inspirat în școala răsăriteana de muzică se regăsește cu excelentă în jazzul sentimental, baladesc, dar și musculos, cînd mesajul o cere, ce reprezintă amprenta acestui tandem de virtuozi fantastici.

Vadim Neselovskyi, mezinul, e pianistul cvintetului Gary Burton, este școlit în clasic și evadat în contemporan, actualmente profesor la Berklee College, e compozitor și lider de variate formule, nu întîmplător una dintre ele zisă Bez Granitz (Fără Granițe), iar Arkadyi Shilkloper, seniorul, este copilul de trupă și fanfară, soldăţelul cuminte din orchestra Bolshoiului, care, odată desprins cu succes din rigoarea cazonă, a știut să găsească în cornul său nu doar muzical, dar și al unei abundenţe spirituale, cele mai sensibile și mai diverse tonuri – ascunse acolo pentru că el și numai el să le scoată la auzul publicului din toate zările (co-autor, alături de Misha Alperin, al primului disc rusesc editat de ECM Records!). Și asta nu e totul, căci Shilkloper este și cel mai înfocat fan și epigon YES al tuturor vremurilor, albumul sau de tribut fiind realizat în compania unei orchestre simfonice de proporții.

Concertul are și o splendidă latură de bucurie vizuală, căci Shilkloper poartă cu sine și meșteșugul, și arsenalul complex de suflători care mai de care mai straniu, mai spectaculos, pe care îl desfășoară radiind de plăcere sub ochii și sub urechile publicului sau. Cînd ați aplaudat ultima oară o sesiune de jazz interpretat la bucium? ...dar mai presus de instrumente, de note sau de cvasi-invizibilul mesaj politic, în fapt inexistent pe scenă, să mergeți la concert pentru emoția pe care cei doi știu să o stîrnească în măsură extinsă, pentru vibrația prelungită, dăinuitoare pe care artiștii ne-au pregătit-o.

Mai multe