Dream clubbing

22 ianuarie 2020   Dileme on-line

Liquid Saloon vor concerta în Clubul Control din Bucureşti luni, 27 ianuarie, marcînd începutul unui nou sezon din seria concertelor Jazz Nouveau.

 

Apărut anul trecut, albumul de debut autointitulat al trupei Liquid Saloon, trupă alcătuită din artiști israelieni cu ceva experiență în diverse proiecte regionale (Kutiman Orchestra, Funk'n'stein, iogi), serveşte o anume agendă de reșapare a structurilor jazz pentru un public pop. Numele lor sînt Amir Bresler (percuție și chitări), Nomok (clape) și Sefi Zisling (trompetă).

Casa de discuri din Tel Aviv care-i găzduiește, Raw Tapes, a împlinit recent zece ani, triumf al ambiției producătorului cunoscut drept Rejoicer – genetician muzical al cărui strategie de recombinare a ADN-ului mai multor genuri muzicale este reflectată și de proiectul Liquid Saloon, la care contribuie drept „compozitor invitat” pe majoritatea pieselor. „Modern beat” pare să fie eticheta asociată ocazional acestui soi de muzică de clubbing țesută din ingrediente jazz, electropop și elemente de „African High Life music” – muzică pentru oameni care duc o viață bună în Africa o fi devenit la ei un gen muzical?

Jazzul e prezent prin intermediul cîtorva invitați de marcă – pe lîngă pomenitul Rejoicer îi mai avem pe saxofonistul Shlomi Alon (alt „invitat” care pare la fel de implicat ca membrii nucleului trupei), pe pianistul Nitai Hershkovits dintre cei despre am mai scris aici, pe clarinetistul Eyal Talmudi care ne-a vizitat cu proiectul Malox și pe Jenny Penkin cu o contribuție vocală gingașă, aproape de dream pop. Ultimii își evidențiază puternic contribuțiile, peste o fundație destul de uniformă preocupată cu măcinarea senzorială a ascultătorului, cu ritm dens pentru un public doritor de masaj psihotropic și escapism în bule de sunet, o coloană sonoră a clubbingului post-pop din Tel Aviv.

Avem, se pare, conexiuni cu scena jazz din Israel care își trimite ambasadori la noi tot mai frecvent, revelîndu-ne o scenă jazz-pop-rock exuberantă, acolo unde Asia face cot cu Africa și Europa, iar hibridizarea interetnică se revarsă creativ.

Mai multe