Dosarul ediţiei din 7 iunie 2012: «Personaje»

5 iunie 2012   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta este dedicată personajelor din arta, viaţa şi realitatea înconjurătoare. Contribuie la dosar sociologi, scriitori, artişti.

Andrei Pleşu: „Un important profesor de biologie de la Yale vorbeşte despre relaţia dintre capacitatea reproductivă a omului, procesul de îmbătrînire, apariţia cancerului şi durata de viaţă. Teza lui se înscrie într-o suită de descoperiri şi analize statistice acceptate, se pare, astăzi, în mod unanim, de o întreagă zonă de cercetare, numită life history. Evident, nu pricep detaliul demonstraţiei sale. Dar cred că o pot rezuma corect în următorii termeni: 1) Există dovezi recente că genele asociate cu declanşarea cancerului coincid cu cele care stimulează performanţa reproductivă (mai cu seamă la tinereţe). În fond, şi cancerul, şi înmulţirea speciei produc un (benefic sau malefic) efect de multiplicare. 2) Forţa de reproducere a individului se plăteşte prin reducerea duratei de viaţă. Cu cît ai copiii mai devreme şi mai mulţi, cu atît rişti să trăieşti mai puţin. 3) Natura nu acordă prea multă valoare individului. Nu individul e scopul, obiectivul selecţiei naturale, ci un soi de rafinare genetică supra-individuală, o perfecţionare crescîndă la nivel de agregat biologic, pentru a cărei realizare individul nu e decît un punct de parcurs, un stadiu oarecare, un episod...”

Vintilă Mihăilescu analizează influenţele otomane din cultura română; Ovidiu Nahoi şi Cătălin Ştefănescu scriu despre recentul scandal diplomatic dintre România şi Ungaria, iar Adrian Cioroianu rememorează şi analizează consecinţele „războiului de şase zile” dintre Israel, Egipt, Siria şi Iordania, pornit în 5 iunie 1967 şi de la care se împlinesc săptămîna aceasta 45 de ani.

Marius Chivu scrie despre volumul Ochiul căprui al dragostei noastre de Mircea Cărtărescu, Cristina Flutur şi Cosmina Stratan, actriţele premiate la Cannes pentru rolurile din filmul După dealuri vorbesc despre experienţa de a fi lucrat sub îndrumarea lui Cristian Mungiu, Paul Breazu recenzează noul album al trupei Garbage, iar Andrei Gorzo, filmul Dark Shadows de Tim Burton.

Mai multe