Donald Periculosul

1 ianuarie 2017   Dileme on-line

După anunţarea rezultatelor din Super Tuesday, ziua din campania electorală internă în care principalele partide politice americane se mobilizează la maxim în vederea desemnării candidaţilor la preşedinţie, Nicholas Kristof de la New York Times îşi începea un editorial cu constatarea că Hillary Clinton are 90% şanse să fie aleasa democraţilor, în vreme ce Donald Trump are 75% şanse de a-şi adjudeca nominalizarea din partea republicanilor. Mai departe, scria el, după Super-Marți Donald Trump “the Dangerous”, cum l-a numit în alt editorial, are una din patru şanse să devină preşedintele SUA.
“Există vreun coşmar mai mare decât un preşedinte Trump, răzbunător şi nevrotic, în toiul unei crize mondiale, cu degetul său transpirat pe butonul nuclear?” se întreba panicat editorialistul.
“Răzbunător şi nevrotic” sunt doar două dintre multele epitete strînse de Donald Trump de la unii jurnalişti de cînd candidatura sa a devenit mai serioasă. I s-a mai spus că e superficial, neinformat, manipulator, misogin, nepregătit, bombastic, pueril. Toate însă nu sunt doar acuzaţii de talkshow-uri, ci se dovedesc a avea baze reale undeva în cariera, luată acum la bani mărunţi, de politician, om de afaceri şi om de televiziune a lui Donald Trump.
Mincinos
Donald Trump e politicianul american care, potrivit publicaţiei specializate Politifact, a produs “Minciuna anului” în 2015. El a spus la un miting electoral de anul trecut că “mii şi mii de oameni” au aplaudat în New Jersey prăbuşirea Turnurilor Gemene în atacul terorist din 2001. Dar nimeni nu a găsit vreodată un martor sau o înregistrare care să confirme afirmaţia lui Donald Trump.
Pe Twitter, el a scris că “Albi omorîţi de albi - 16%. Albi omorîţi de negri - 81%”. Complet fals, spune Politifact, în general oamenii se omoară intra-rasial, iar proporţiile corecte pentru SUA, în 2014, sunt 82% albi omorîţi de albi şi 15% albi ucişi de negri.
În 2011, cînd a cochetat pentru prima oară cu ideea unei candidaturi la Casa Albă, Donald Trump a declarat că oamenii care au mers la şcoală în generația lui Barack Obama spun că nu l-au văzut pe acesta niciodată acolo. Jurnaliştii însă au vorbit cu foşti colegi de clasă ai lui Barack Obama, care au afirmat contrariul.
În total, din cele 77 de afirmaţii din 2015 ale lui Donald Trump analizate de Politifact, 76 s-au dovedit “false” sau “absolut mincinoase”.
Misogin
Nu jurnaliştii, ci mai degrabă jurnalistele au fost cele care l-au înfruntat direct pe Donald Trump, în comentarii, conferinţe de presă sau dezbateri televizate. Printre ele, Rosie O’Donnell, Megyn Kelly sau Arianna Huffington. S-au ales cu invective precum “scroafe grase”, “căţele”, “animale”.
Pe cînd prezenta show-ul The Celebrity Apprentice, Donald Trump i-a spus unei concurente ce plăcută e imaginea cu ea îngenunchind.
În anii ‘90-2000, Donald Trump obişnuia să intervină ca invitat într-un cunoscut program de radio, The Howard Stern Show. Aici şi-a făcut cunoscute întîlnirile amoroase realizate sau dorite şi a vorbit de clasarea femeilor pe o scară de la 1 la 10. “Cele cu pieptul plat cu greu pot fi de 10”, a comentat Donald Trump.
Prost informat
Donald Trump a spus că ar fi de acord cu o taxă de 45% pe produsele chinezeşti. În urma scandalului iscat de declaraţie, el a negat că a zis aşa ceva, dar The New York Times a prezentat fragmentul din înregistrarea audio care conținea afirmaţia cu pricina.
Întrebat de conflictul din Siria, Donald Trump a spus că i-ar permite aşa-numitei grupări ISIS să răstoarne guvernul sirian şi să preia puterea. Comentatorii s-au întrebat dacă el chiar ştie că, printre altele, ISIS omoară reprezentanţi ai minorităţilor religioase, batjocorește femeile, distruge vestigii arheologice.
Dacă Kim Jong-un a vorbit de lovituri nucleare, nici Donald Trump nu a părut să se lase mai prejos. El a vorbit de posibilitatea de a bombarda facilităţile nucleare ale Coreei de Nord.
Nepregătit
Nicholas Kristof susţine că lui Donald Trump îi lipseşte experienţa necesară pentru postul de şef al executivului american. El nu are nici carieră militară, nici carieră administrativă şi nu a fost ales niciodată într-o funcţie publică majoră. Un astfel de profil prezidenţial, scrie editorialistul, a mai fost întîlnit în istoria americană doar de două ori, acum aproximativ 100 de ani, în cazul preşedinţilor William Howard Taft (1909-1913) şi Herbert Hoover (1929-1933).
Complimentat de Putin
Vladimir Putin a spus recent despre Donald Trump că e un om “foarte deştept şi talentat”. Donald Trump a întors complimentul afirmînd că “întotdeauna e bine cînd oamenii zic că eşti genial, mai ales dacă e vorba de cel care conduce Rusia”. Contrat cu observaţia potrivit căreia Rusia e ţara unde jurnaliştii sunt omorîţi dacă critică regimul Putin, Donald Trump a spus că “Putin îşi conduce ţara şi cel puţin el e un lider, nu ca aici”.
Replicile le-au amintit celor de la revista Playboy că acum 25 de ani, Donald Trump le-a acordat un interviu în care a vorbit despre un alt regim de mînă forte, cel chinez. Atunci, în interviul din 1990, republicat acum, Donald Trump a spus că după ce la început a ezitat, guvernul chinez a demonstrat apoi că e puternic intervenind în forţă pentru a curma demonstraţiile studenţilor din Piaţa Tiananmen.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Mai multe