Dominguez nu face greșeala lui Florin Gheorghiu

26 februarie 2019   Dileme on-line

O știre mai veche, dar încă valabilă, acum că tensiunile s-au înmulțit în America, de cînd cu criza din Venezuela. Cel mai bun șahist din America Latină, cubanezul Leinier Dominguez, a devenit cetățean american și joacă din acest an pentru SUA. Vestea nu a căzut tocmai bine la Havana, dovadă protestul federației cubaneze. Îi și aud pe comuniștii cubanezi spunînd că ei l-au crescut, iar acum el mușcă mîna care l-a hrănit și școala care l-a educat. E drept, nu acest transfer strică relațiile cubanezo-americane, ameliorate pe vremea lui Obama, cînd îl ai pe însuși președintele actual al SUA care spune de Maduro, contestatul lider venezuelean, că e „o marionetă cubaneză”. Dar nici nu ajută.

Una peste alta însă, faptul e consumat. Dominguez, numărul 20 mondial, e acum la americani. A stat pe bară doi ani: nu tu concursuri FIDE, nu tu olimpiade, nici măcar nu a mai dat pe acasă (a stat la Miami, dar nu știu ce a făcut de nu a fost băgat în seamă de patrulele anti-imigranți ale lui Trump). Este una dintre cerințele pe care un jucător trebuie să le îndeplinească pentru a fi declarat „liber de contract”. Dominguez nu a mai jucat nici măcar în tradiționalul și puternicul turneu de la Havana, așa că ediția cea mai recentă a acestuia a fost adjudecată de un… american. Ceea ce nu s-a mai întîmplat de pe vremea lui Fischer. Și astfel Dominguez va întregi echipa olimpică americană, care și așa era cea mai tare din lume. De acum, toți cei cinci membri ai ei (patru titulari și o rezervă) au peste 2700 de puncte Elo: Caruana, So, Nakamura, Dominguez și Shankland. Nu ar fi de mirare ca SUA să cîștige din nou titlul olimpic, după ce au făcut-o deja în 2016.

Unii spun că mîna nevăzută din spatele recentelor achiziții ale Federației Americane de Șah (Caruana și So s-au transferat și ei, din Italia, respectiv Filipine) este Rex Sinquefield, magnatul american care a făcut un templu al șahului la Saint Louis, Missouri. Aici se joacă turnee anuale foarte tari, inclusiv campionatul național, cu premii impunătoare și participare selectă. Aici e și o academie de șah, și un club vestit în toată America. Toată lumea șahistă e atrasă de acest loc, și fără îndoială că și Dominguez e printre ei.

Dar pe de altă parte, ce ar fi putut face mai bine pentru cariera lui? Tot aud că acum e de mers în Cuba dacă vrei să mai prinzi o lume înghețată în timp. Dar nu se întîmplă nimic, anii trec și Cuba pare departe de momentul prin care am trecut noi în 1989. Ce ar fi putut face Dominguez? Să fi rămas acolo, unde probabil cîștigurile din premii în valută sînt schimbate de guvern în moneda națională, la un curs oficial artificial, cum era și în România înainte de 1989? Joc de cîțiva ani șah pe internet și am avut ocazia în tot acest timp să întîlnesc adversari din aproape toată lumea. Nu și din Cuba, China sau Arabia Saudită. Și nu cred că este întîmplător; pentru aceste regimuri e probabil subversiv să joci șah pe internet. Îmi amintesc că marele maestru Florin Gheorghiu mi-a spus odată că regretă că nu a rămas în occident înainte de 1989, cînd era în plină forță sportivă, deși acasă avea un statut de vedetă. La 35 de ani, pe ultima sută de metri probabil, Dominguez a evitat aceeași greșeală.

Dar pînă la urmă, Dominguez a făcut ceea ce sute sau mii de alți șahiști au făcut înainte. De exemplu, Viktor Korcinoi, care a îndurat mult mai multe din cauza acestei decizii luate în timpul războiului rece. Plecările de acest gen au un singur sens, dinspre comunism spre lumea liberă (dacă nu punem la socoteală cazurile ironice ale nord-coreenilor care ajung în China, ale germanilor din exil care după război s-au întors în RDG, ci nu RFG - dar avînd la o adică un debușeu în Berlinul de vest – și ale moldovenilor care ajung în România). Iar Dominguez a făcut o mutare firească în această partidă începută încă din secolul trecut.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 144 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 143 de data trecută: 1. Txg7+! Rxg7 2. Dxf6+ Rf8 (la 2… Rg8 urma 3. Dxh8#, iar la 2… Rh7 3. Dg7#) 3. Dxh8+ Cg8 4. Dg7+ și albul cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România.

Foto: Fostul șahist cubanez și actualul șahist american Leinier Dominguez. Credit: Agenția Prensa Latina.

Mai multe