Doar gîndul la victorie „îți dă șanse de remiză”

4 iulie 2019   Dileme on-line

De 73 de partide (și numărătoarea poate continua), campionul mondial Magnus Carlsen e neînvins. De-a lungul acestei serii, a jucat cîteva turnee (Biel 2018, Sinquefield Cup 2018, Tata Steel, Gashimov Memorial, Grenke Chess Classic, Norway Chess) și un meci cu Fabiano Caruana pentru titlul mondial. Pe scurt, luna aceasta se face un an de cînd Carlsen nu a mai pierdut o partidă de șah clasic. Ultima partidă în care norvegianul a fost învins s-a jucat pe 31 iulie 2018, cînd adversarul său a fost marele maestru azer Shakhriyar Mamedyarov.

Carlsen e în mare formă, spun observatorii, dar și jucătorii cu care acesta se întîlnește. Zilele trecute, în turneul în desfășurare Grand Chess Tour din Croația, Mamedyarov a fost iar la un pas de a-l învinge pe campionul mondial, dar acesta s-a apărat cu înverșunare. ”Dacă joci la remiză cu Carlsen, pierzi. Dacă joci la cîștig, ai o șansă să faci remiză”, a declarat el după meci. Iar fostul campion mondial Garry Kasparov, cetățean croat și organizator al turneului, a spus că are dovada că „șahul clasic nu moare”, referindu-se la stilul de joc combativ din ultimul an al lui Carlsen.

Și totuși Carlsen nu deține recordul în această privință. Campionul mondial care nu a fost învins cea mai lungă perioadă de timp a fost cubanezul Jose Raul Capablanca, care nu a pierdut nicio partidă mai bine de opt ani, între 10 februarie 1916 și 21 martie 1924. E drept că în acest timp, el a jucat doar 63 de partide oficiale. Ca număr de confruntări consecutive pe care un campion mondial nu le-a pierdut, înaintea lui Carlsen e Mihail Tal, cu 95 de partide, jucate între octombrie 1973 și octombrie 1974. Iar ca număr de victorii consecutive (așadar excluzînd remizele), de departe pe primul loc e Bobby Fischer, cu 20 de partide adjudecate în interzonalul de la Palma de Mallorca și meciurile cu Taimanov, Larsen și Petrosian. Fischer a mai cîștigat consecutiv și cele 11 partide ale campionatului național american din 1963, iar la acest capitol, pe locul trei, e Fabiano Caruana, care a cîștigat șapte partide consecutive în 2014, la Sinquefield Cup.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 162 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 161 de data trecută: 1. Tb1+ Ra8 (la 1… Rc8, 2. Da6#) 2. Dxa7+! Rxa7 3. Ta5#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Magnus Carlsen și Ian Napomniachtchi (în focus în imagine), lideri după șapte runde în turneul GCT din Croația, iunie 2019. Credit: Lennart Ootes, Grand Chess Tour.

Mai multe