Doamne (cu nervi) de fier
Se spune că în spatele fiecărui bărbat de succes există o femeie puternică. Dacă aşa stau lucrurile, atunci ce fel de femei se află alături de liderii unor regimuri opresive, precum cele din ţările arabe?
Femei puternice, educate, elegante, încîntătoare, adesea implicate în organizaţii caritabile şi fundaţii pentru drepturile femeilor, care exercită o influenţă mai mare decît ne-am închipui asupra ţărilor conduse de soţii lor... Femei inteligente şi ambiţioase, cu stomace tari şi nervi de oţel, dar care ne sînt prezentate, de multe ori, doar din perspectiva glamorous, de o mass-media vestică care cade pradă unor astfel de "nimicuri pseudo-aristocratice", "în încercarea de a da o faţă plăcută unui regim".
Într-un articol recent din The Guardian sînt schiţate portretele cîtorva prime doamne (şi rolul lor în Primăvara Arabă) ale căror soţi sînt cunoscuţi în lumea întreagă pentru politicile nedemocratice, dictatoriale. "Soţiile dictatorilor sînt foarte diferite, fiind legate doar prin diferitele grade de ură pe care o inspiră, averi ispititoare, garderobe luxoase şi, adesea, un aşa-zis «feminism» aprobat de stat sau, ca în cazul Asmei al-Assad, muncă de caritate menită să distragă atenţia de la realităţile brutale ale regimului."
Astfel, sîntem purtaţi într-o călătorie prin Orientul Mijlociu, pornind din Siria, unde facem cunoştinţă cu Asma al-Assad, soţia liderului sirian Bashar. Asma - numită de Paris Match "prinţesa Diana a Estului" - este de origine siriană, dar s-a născut la Londra, unde a obţinut o diplomă în Informatică de la King's College London, fiind apoi angajată la J.P. Morgan.
Ajungem apoi în Tunisia, la Leila Trabelsi - cunoscută drept femeia care a aprins Primăvara Arabă, şi căreia îi plăcea să i se spună "Madame la Présidente". Ea a devenit rapid "cea mai detestată, fiind un simbol monstruos pentru nepotism şi corupţie".
În Egipt, Suzanne - soţia lui Hosni Mubarak - a avut la dipoziţie o avere de miliarde, fiind acum investigată, alături de fostul lider egiptean, pentru crime împotriva statului. Iar în Libia, Safia Farkash - a doua soţie a Colonelului Gaddafi - nu a apărut prea mult în presă, jucînd rolul unei simple soţii şi mame.
Tot pe site-ul The Guardian mai găsiţi şi o galerie foto cu soţiile dictatorilor.
© Foto: Suzanne Mubarak la Ceremonia de deschidere a Conferinţei "Women Defending Peace" 2004 / Pascal Lauener/Reuters
(Patricia Mihail)