Distracţii ceheşti

1 ianuarie 2017   Dileme on-line

Spre sfîrşit de săptămînă, mai ales în perioada aceasta a concediilor, se întîmplă să am de-a face cu aşa-numitele ştiri estivale: festivalul cepei de la Pericei, cel al peştelui de la Zau de Câmpie, cel al părădăicilor de la Timişoara, altul de street food de la Cluj, altul al virşlilor (un fel de crenvurşti) de la Deva şi lista poate continua mult şi bine. La spectacolele de “gură-plină“ se adaugă şi cele de gură-cască, de genul Ziua Aviaţiei (care recent a stresat sonor Bucureştiul), Ziua Marinei (la Constanţa, bineînţeles) sau alte zile milităreşti, în special ale jandarmilor.

Sunt destul de uşor de convins că şi participarea la astfel de zile şi festivaluri le poate omorî unora timpul într-un mod plăcut. Dar îmi permit să susţin că există şi alte moduri de a-ţi petrece timpul liber, mai puţin senzoriale.

De exemplu, festivalul de jocuri de la Pardubice, din Cehia, încheiat săptămâna trecută. O manifestare tradiţională gigant, în care şahul e rege, dar pionii din jurul lui sunt aşa de numeroşi încît ajung să îl şi eclipseze pe alocuri. La Pardubice, oraș cam cît Târgoviște, situat la 120 km est de Praga, vin anual mii de oameni care se întrec în zeci de competiţii, unele de jocuri clasice, altele de jocuri ceva mai exotice. Aici se joacă şah obişnuit (există un turneu open care atrage şahişti puternici din toată lumea; în 2013, turneul a fost cîştigat de fostul numărul 1 din România Liviu-Dieter Nisipeanu, actualmente numărul 1 în Germania) dar şi alte forme de şah, cum ar fi Chess 960 (piesele se aşează aleator în spatele pionilor) şi Polgar Superstar Chess (tabla de joc e neregulată, vezi Foto 1). Sunt şi numeroase concursuri de rezolvări de probleme de şah, aşa-numitele dezlegări, subîmpărţite şi ele pe fel de fel de categorii.

Însă pe lîngă şah, oameni de toate vîrstele vin la festival să joace cărţi, cum ar fi bridge, sau smoking cat, un joc inventat de cehi, la patru mîini. Se joacă un turneu de shogi (varianta japoneză a şahului arhaic) şi bineînţeles unul de Go. Există concursuri de rezolvare a cubului lui Rubik sau a “piramidei” lui Rubik, concursuri de mancala și de dame. Poţi juca table (la ceas, ca şahiştii), iar dacă ţii cu tot dinadinsul, poţi juca şi fotbal (vezi Foto 2, 3, 4). Se pun în joc multe premii, unele constînd în bere cehească. Festivalului pare să îi meargă bine, sponsorii revin constant la el, la fel şi publicul amator.

Fiind un prilej de promovare, ci nu doar de distracție, la Pardubice vin și inventatorii jocurilor. Pe site-ul ediției din acest an a festivalului e lista lor: All the King's Men - Perry Grant; Arimaa - Omar Syed (SUA); Boku - Rob Nelson (SUA); Borderline - R. Haysman (UK); Capt'n Kidd - Gunter Cornett (Germania); Chinese Chess (Xiangqi); Dvonn - Kris Burm (Belgia); Mudcrack Y & Poly Y - Profesor Charles Titus & Craige Schensted (SUA); Nine Men's Morris - joc tradițional; Octi - Profesor Don Green (SUA); Order & Chaos - Professor Schnider (SUA); Oshi - Tyler Bielman (Canada); Oska - Bryn Jones & Michael Woodward Creations (UK); Othello Goro Hasegawa - (Japonia); Oware & variantele - Africa; Retsami - John Wildsmith (UK); Shogi - Șah japonez; Siam - Didier Dhorbait (Franța); Star Chess - Laszlo Polgar (Ungaria); Teeko - John Scarne (SUA); Toguzkumalak/Toguz Korgool - Kazahstan/Kîrgîstan jocuri mancala naționale; Zertz - Kris Burm (Belgia).

Tot la Pardubice se ținea până de curînd și un festival de poker, dar de doi ani, de când legea cehească în materie de jocuri de noroc s-a complicat, festivalul nu se mai ține.

Şahul însă poate fi combinat şi cu turismul. Tot cehilor le-a venit ideea, ei inventînd “trenul de şah”. Este o excursie organizată anual, în care vizitarea unor obiective turistice din Europa Centrală e presărată cu runde de şah pe şine, în plină mişcare a trenului (vezi Foto 5, 6).

Trenul porneşte din gara din Praga, trece prin Dresda (Germania), Wrocław (Polonia), Piestany (Slovacia), Viena (Austria) şi se întoarce în capitala cehă. Mă gîndesc că sistemul de şine din toate aceste ţări ar trebui să fie destul de bine pus la punct, altfel ce partide de șah ar fi acelea în care care îți fug piesele de pe tablă la fiecare schimbare de macaz?!

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 19 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 18 de săptămîna trecută: 1. Db4! (atacă nebunul din g4 și amenință și 2. Dd4+). 1... Dxb4 2. Txd8+ Rg7 3. Tg8+ Rh6 4. Tf6#.

Fotografie principală: Sala de şah a Festivalului de Jocuri de la Pardubice, Cehia. Fotografiile din articol şi cea principală sunt realizate de chessbase.com.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Mai multe