Discursul preşedintelui Barack Obama despre Starea Naţiunii
Preşedintele Barack Obama a rostit ieri ultimul său discurs privind starea naţiunii. În tradiţia retorică a evenimentului, el a conturat nu planuri imediate, pentru următorul an, ci o viziune optimistă a viitorului.
Realizările sale sînt incontestabile, tangibile, în multiple domenii, interne şi internaţionale, dar popularitatea sa nu a ţinut pasul cu ele. Marile sale reuşite diplomatice, Iran-ul şi Cuba, au fost eclipsate de dramele medio-orientale şi recrudescenţa terorismului, proiectele sale de politică internă au fost constant blocate sau ciuntite de o Opoziţie feroce.
"Trăim un timp al marilor schimbări. America a mai cunoscut astfel de vremi, şi de fiecare dată au fost unii care au stîrnit teamă, care au pretins că viitorul trebuie frînat, care ne-au promis Edenul trecutului dacă ţinem în frîu un grup, sau o idee care ne ameninţă. De fiecare dată însă am învins teama, nu am cedat, ca să împrumut cuvintele lui Lincoln, dogmelor întunecate ale trecutului", a reamintit şeful Casei Albe.
"Politica noastră externă trebuie să se concentreze asupra pericolului creat de ISIS sau Al-Qaeda, dar nu se poate limita la asta. Chiar şi fără ISIS şi Al-Qaeda, instabilitatea va persista în multe părţi ale lumii, şi peste tot America va fi chemată în ajutor. Răspunsul nostru trebuie să fie mai mult decît vorbe dure, dar nu putem prelua şi reconstrui toate ţările care cad pradă crizelor. Asta nu-i o soluţie, e doar o cădere în mocirlă, o vărsare de sînge şi bani care va sfîrşi prin a ne face mai vulnerabili. E lecţia Vietnamului şi a Irak-ului, şi ar fi trebuit s-o ştim deja".
E şi lecţia preşedinţiei sale: lecţiile, chiar bine învăţate, nu impulsionează întotdeauna politici eficiente. Va fi misiunea succesorului său să găsească poate soluţii mai bune pentru îmblînzirea naturii umane şi a politicii.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro