Discuri și recorduri

16 aprilie 2013   Dileme on-line

Ludovico Einaudi, Miloš Karadaglić, Julia Lezhneva – trei nume aparent fără nici o legătură (și nici nu știu cît de cunoscute în România), și trei artiști din muzica clasică ce scriu sau vor scrie recorduri.

Ludovico Einaudi și In a time lapse

Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori de muzică clasică contemporană la nivel global. S-a născut în Italia, în urmă cu 57 de ani, iar bunicul lui a fost președintele Italiei între 1948 și 1955. A studiat la Conservatorul „Giuseppe Verdi“ din Milano, cu unul dintre cei mai respectați compozitori italieni ai secolului XX – Luciano Berio. Este în același timp pianist și compozitor, iar discurile lui se bucură de un succes remarcabil, deși ceea ce scrie el este, fără dubiu, muzică clasică. Se numește Ludovico Einaudi.

Din păcate, cunosc renumele nu prea fericit de care se bucură în general compozitorii de muzică clasică contemporană. (De fapt, știți să numiți vreunul?) Așa că povestea de succes al lui Ludovico Einaudi poate părea cel puțin bizară în acest context. Însă Ludovico Einaudi își merită faima și fanii, pentru că muzica lui are toate ingredientele de care are nevoie pentru a vorbi omului contemporan de astăzi, acelui om care încă mai caută, într-o muzică sau într-o carte bună, un refugiu în fața vieții stresante și, uneori, dezamăgitoare.

Așa este și cel mai nou album al lui Ludovico Einaudi –

(apărut pe 21 ianuarie 2013 și disponibil acum și în România la magazinele de specialitate, cum ar fi Librăriile Humanitas, sau pe site-ul

): lucrări pentru pian și orchestră, într-un stil specific lui Ludovico Einaudi – consonant și totuși contemporan – o muzică de savurat atunci cînd vrei să te desprinzi de realitate.

Discul va fi difuzat și de Radio România Muzical în 13 mai, de la ora 20,00.

O chitară Latino gold

Nu știu dacă vreunul dintre instrumentele din muzica clasică se bucură de o mai mare prețuire în rîndul publicului de astăzi decît chitara clasică. Cui nu-i place chitara clasică? Și dacă mai adăugăm și un repertoriu sud-american și un tînăr chitarist de 30 ani care arată ca un model – atunci avem rețeta perfectă a unui album de succes.

– ultimul album al chitaristului muntenegrean Miloš Karadaglić, unul dintre artiștii ce constituie subiect de promovare globală al concernului Universal Music, este un asemenea disc.

este continuarea albumului

, care a cucerit premiile Classical Brit și Echo anul trecut, iar în prezent este cel mai bine vîndut disc de muzică clasică din Marea Britanie.

Ce putem asculta pe acest album? Astor Piazzolla, Heitor Villa-Lobos, Carlos Gardel, Leo Brouwer, Agustín Barrios-Mangoré, printre alții – adică crème de la crème a componisticii sud-americane. Iar printre piese se regăsesc hituri precum „Girl from Ipanema“ sau aria din „Bachianas brasileiras nr. 5“. Cîteva piese sînt înregistrate în compania unei orchestre europene, iar aria lui Heitor Villa-Lobos o are în prim-plan pe o soprană în ascensiune: austriaca Anna Prohaska.

Dincolo de toate cele spuse deja, ceea ce face acest disc valoros este calitatea excepțională a interpretării lui Miloš Karadaglić, pentru că nu greșesc dacă afirm că el este probabil cel mai bun chitarist al timpurilor noastre: o tehnică impecabilă, o muzicalitate și o inteligență ieșite din comun. Altfel nu ar fi putut convinge un tînăr muntenegrean o mare casă de discuri să-l promoveze. Iar cînd marketingul și artistul de top se întîlnesc, rezultatul este ceva precum albumul

, pe care-l puteți găsi și în România, în magazine sau pe

. Discul poate fi ascultat în data de 8 mai, ora 17,30, la Radio România Muzical.

O voce de înger – soprana Julia Lezhneva

Tot numai calitatea artistică excepțională i-a putut determina pe reprezentanții casei de discuri Decca să lucreze cu tînăra soprană rusă, de doar 23 ani, despre care pînă mai ieri nimeni nu știa nimic. Julia Lezhneva a fost, însă, remarcată de o altă celebră soprană, Kiri Te Kanawa, care a invitat-o să cînte în 2010 la gala Classical Brit Awards. A fost rampa de lansare pentru Julia Lezhneva, posesoarea unei voci excepționale – o soprană de coloratură, cu un timbru mai întunecat.

Primul disc înregistrat de Julia Lezhneva pentru casa Decca a fost lansat pe 11 martie 2013 și cuprinde lucrări religioase semnate de Vivaldi, Porpora (un motet înregistrat în premieră mondială), Handel și Mozart, album intitulat

, potrivit pentru audiție în preajma sărbătorilor pascale – perioadă pe care o parcurgem și noi.

Ar mai fi de spus că discul este înregistrat alături de un celebru ansamblu, specializat în muzica veche – Il Giardino Armonico, dirijat de Giovanni Antonini, ansamblu care va putea fi ascultat și la București, în septembrie 2013, cu ocazia Festivalului Internațional „George Enescu“.

Se poate observa că marile case de discuri mizează în proporție destul de mare pe numele de artiști tineri, pe care-i lansează și îi promovează, și nu cred că Decca nu a avut fler cînd a ales-o pe Julia Lezhneva. Pentru că ea va fi, cu siguranță, una dintre marile stele ale muzicii vocale de mîine.

Discul

poate fi procurat și în România, în magazine sau pe www.getmusic.ro. A fost difuzat de Radio România Muzical chiar în 11 martie 2013 – data lansării oficiale – și poate fi reascultat și votat pe pagina campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de pe site-ul

.

Mai multe