Dinți frumoși și sănătoși: recomandări de îngrijire orală, pentru un zîmbet perfect

19 iunie 2023   Dileme on-line

Un zîmbet frumos este una dintre cele mai simple modalități de a-ți îmbunătăți aspectul fizic general și, în același timp, de a spori încrederea în sine. Însă, ca să ai un zîmbet perfect, este esențial să acorzi prioritate îngrijirii cavității orale și să gestionezi eficient orice probleme care ar putea afecta dinții din punct de vedere estetic. Descoperă mai jos cele mai importante recomandări de îngrijire orală ale medicilor dentiști pe care ar trebui să le respecți, dacă îți dorești un zîmbet frumos.

Tratarea din timp a problemelor dentare

Orice medic dentist îți va spune că prevenția este cea mai simplă cale de a evita problemele care îți pot afecta dantura. Vizitele regulate la medicul dentist sînt esențiale pentru menținerea sănătății orale la cote optime. În timpul acestor controale periodice, medicul dentist poate să identifice și să trateze orice tip de probleme dentare, de la simplele carii la boli gingivale, înainte ca acestea să se agraveze. Chiar dacă nu te doare nimic, încearcă să-ți programezi controale stomatologice de două ori pe an, în scop profilactic, pentru a asigura depistarea precoce a problemelor dentare și pentru ca medicul să poate interveni în timp util pentru tratarea lor.

Detartrajul profesional

Detartrajul este o procedură efectuată de medicul stomatolog pentru a îndepărta placa bacteriană și depunerile de tartru de pe dinți și de pe linia gingiei. Printre cauzele aparitiei tartrului dentar se numără igiena orală incorectă, alimentația dezechilibrată, fumatul, cariile netratate, protezele sau aparatele dentare prost reglate, anumite medicamente, stresul și boli precum diabetul. Pe de altă parte, indiferent de cît de bine te speli pe dinți, în pofida periajului regulat și a folosirii aței dentare, unele zone sînt dificil de curățat. Detartrajul profesional este cea mai simplă metodă de a îndepărta complet a depunerile de pe dinți și, implicit, de a preveni bolile gingiilor. Astfel, zîmbetul tău nu va avea decît de cîștigat. Medicii dentiști recomandă efectuarea detartrajului de două ori pe an sau mai frecvent, mai ales în cazul fumătorilor.

De obicei, după detartraj, medicul efectuează și un periaj profesional, pentru a îndepărta orice pete de pe suprafața dinților și a le oferi un aspect neted și lucios. Această procedură poate ajuta la îmbunătățirea albului natural al dinților, contribuind la un zîmbet mai strălucitor.

Obturațiile și restaurările

Cariile și dinții lipsă pot afecta dramatic calitatea zîmbetului. Medicul stomatolog poate să recomande, de la caz la caz, obturații sau restaurări, pentru tratarea și repararea dinților deteriorați sau lipsă. Prin aceste tratamente vor fi restabilite atît funcția, cît și estetica lor. Coroanele, punțile și implanturile sînt de mai multe tipuri, deci discută cu medicul despre opțiunile tale privind cele mai bune metode de tratament. 

Albirea dinților

Tratamentul de albire dentara efectuat de un medic stomatolog poate îmbunătăți semnificativ aspectul zîmbetului tău. Procedura, care este una opțională, presupune aplicarea pe dinți a unui agent de albire, cum ar fi peroxidul de hidrogen, pentru a îndepărta petele și a decolora dinții. Albirea profesională a dinților asigură rezultate eficiente și sigure, adaptate nevoilor specifice ale unei persoane care își dorește un zîmbet de star.

Există în comerț și kituri de albire a dinților acasă. Aceste produse conțin agenți de înălbire în concentrații mai reduse, care pot îndepărta petele de suprafață și pot accentua strălucirea zîmbetului tău. Cu toate acestea, este recomandat să apelezi la un medic dentist pentru un astfel de tratament, pentru a evita efecte secundare care pot apărea, de exemplu, sensibilitatea dentară.

Periajul corect acasă

Curățarea corectă a dinților acasă joacă un rol extrem de important în menținerea sănătății orale. Utilizează o periuță de dinți cu peri moi și periază-ți dinții ușor, cu mișcări de la gingii spre vîrful dinților. Acordă atenție tuturor suprafețelor dinților, inclusiv a celor din spate. Periajul trebuie să fie efectuat de cel puțin două ori pe zi, timp de minimum două minute. Nu uita să-ți periezi și limba, care poate adăposti bacterii, cauza apariției halenei și a problemelor dentare. Completează periajul cu ața dentară, care poate ajuta la curățarea suprafețelor mai greu accesibile cu periuța de dinți, dar și cu o apă de gură, dacă ai primit o recomandare în acest sens de la medicul dentist.

Îngrijirea orală este baza unui zîmbet perfect. Dacă acorzi prioritate controalelor stomatologice periodice și folosești tehnicile adecvate de periaj, poți avea un zîmbet frumos, dar și o sănătate orală excelentă, promovînd bunăstarea generală și încrederea în sine.

Sursa foto: Freepik

Mai multe