Ding-dong

10 decembrie 2019   Dileme on-line

De undeva din culisele întunecate, iese Ding și marchează iar momentul: Ding-dong! S-a întîmplat din nou zilele trecute la Londra, unde chinezul s-a clasat pe primul loc într-o companie selectă: Carlsen, Vachier-Lagrave și Aronian. Asta după ce, tot în acest an, a fost finalist al Cupei Mondiale și a cîștigat și prestigiosul Sinquefield Cup, unul dintre puținele turnee de șah clasic care supraviețuiește în era șahului rapid.

Comentatorii și-au pus întrebarea clasică: care e cheia succesului său? Au răspuns că a progresat foarte mult, e foarte bine pregătit la adversar pe deschideri, s-a maturizat ca jucător. În plus, a adoptat o tactică eficientă în acest an. În timp ce mulți dintre ceilalți jucători de top au participat și la Grand Chess Tour, și la Grand Prix, cele două serii de turnee majore în șahul actual, Ding Liren s-a limitat la prima și a renunțat la seria organizată de federația mondială de șah. Probabil că a obținut astfel un echilibru mai bun față de alții între perioada de pregătire și cea de competiții. Calculul s-a dovedit rodnic, Grand Chess Tour i-a adus aproape 300.000 de dolari și i-a permis aparițiile de tip Ding-dong: nu e văzut o vreme, dar cînd apare, lovește bine și eficient. Seria Grand Prix - și ea bine remunerată - are ca scop selectarea candidaților la turneul care îl va desemna pe șalangerul lui Carlsen de la anul. Numai că Ding a calculat și aici. Una dintre prevederile regulamentului este și calificarea pe bază pe rating, capitol la care Ding a stat iarăși excelent anul acesta; este numărul trei mondial, după Carlsen și Caruana, ceea ce i-ar fi asigurat biletul în turneul candidaților chiar dacă nu și l-ar fi obținut deja prin calificarea în finala Cupei Mondiale.

Întrebat ce crede de Ding, campionul mondial Magnus Carslen a spus - parafrazez acum, dar cu conformitate - că chinezul e un jucător bun, capabil să producă surprize, dar căruia îi lipsește forța de a face față unui turneu de elită. Un an mai tîrziu, în prezent adică, probabil că norvegianul nu mai gîndește la fel. Și îl poate considera cu lejeritate unul dintre favoriții turneului candidaților, și deci un posibil adversar în meciul din 2020 pentru titlul mondial pe care îl deține.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 185 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 184 de data trecută: 1. Tf8+! (ci nu 1. e7? pentru că urmează 1… Tf3+! și negrul este cel care cîștigă: 2. Txf3 gxf3 3. Rxf3 a4 sau 2. Re2 Txf4 3. gxf4 h4) 1… Rxf8 2. exd7 Tf3+ 3. Rg2 Rg7 4. d8D și albul cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Ding Liren în timpul turneului final de la Londra din cadrul Grand Chess Tour, decembrie 2019. Sursa: Lennart Ootes/ Grand Chess Tour

Mai multe