Din New York Times în Dilema veche

18 octombrie 2011   Dileme on-line

„A face spectacol, ca mai toate celelalte lucruri, pare să fie ceva firesc pentru Pat Metheny. Chitarist de excepţie, compozitor expansiv şi, mai presus de toate, căutător neobosit, ştie cum să aducă umanitate şi sentiment în cel mai grandios dintre spectacole. Îi reuşeşte şi contrariul, atunci cînd face singurătatea reflexivă să pară uriaşă şi copleşitoare, ca un balon în formă de Emily Dickinson, plimbat la parada de Thanksgiving’s Day de la Macy’s.”

Aşa începe cronica de concert scrisă de Nate Chinen în New York Times-ul de vineri, 14 octombrie. Pat Metheny a cîntat de vineri pînă duminică în legendarul Blue Note din West Village („N-am mai avut vreun concert într-un club din New York de vreo 30 de ani, de cînd am cîntat în formulă de trio la Village Vanguard.”), alături de basistul Larry Grenadier. Cronicarului Nate Chinen i-a plăcut mult ce-a văzut şi auzit, de vreme ce scrie despre „iluminare blîndă”, „tonuri uşoare de ambră”, „balade-bijuterii”. Marţi, 25 octombrie, vom avea ocazia să ne convingem şi singuri dacă a avut dreptate sau nu, pentru că Pat Metheny va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, unde va fi însoţit de acelaşi Larry Grenadier şi de bateristul Bill Stewart. 

Şi dacă The New York Times a avut o cronică de concert, Dilema veche va avea, în numărul de joi, 20 octombrie, un interviu de-o pagină cu Pat Metheny, realizat de Marius Chivu. Citiţi-l, şi-apoi luaţi Dilema la concert, ca să ne recunoaştem, aşa, ca între dilematici.

Bilete: eventim. ro

Mai multe