Detaşamentul „Negrii”: o tragedie antică

11 mai 2011   Dileme on-line

Este oare posibil să înţelegem suferinţele, gîndurile şi emoţiile celor care au fost călăi şi nu victime? Pot fi asasinii figuri tragice care să trezească în noi simpatie şi înţelegere? Acestea sînt întrebările de la care au pornit cei doi regizori, Goran Dević şi Zvonimir Jurić, care în momentul declanşării războiului din fosta Iugoslavie aveau 20 de ani.

Au mai trecut încă 20 de ani de atunci şi Balcanii sînt încă bîntuiţi de remuşcare şi furie, de ură şi nostalgie, de vinovăţie şi compasiune.

Detaşamentul „Negrii” este un film despre război în care nu vedem o confruntare între două armate. Nu asistăm la desfăşurări de forţe militare, la mişcări tactice, la triumful binelui. Vedem bărbaţi înfrînţi, copleşiţi de îndoială şi de remuşcări, de pierderea stupidă a camarazilor. Războiul s-a mutat în ei înşişi.

De fapt, nici nu este nevoie de poveste pentru că o ştim cu toţii prea bine. Cunoaştem şi personajele. 

Pe 15 aprilie 2011, generalul croat Ante Gotovina a fost condamnat la 24 ani de închisoare de către Tribunalul Penal pentru fosta Yugoslavie de la Haga, fiind găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, săvîrşite în timpul operaţiunii „Storm” din 1995. Croaţii au putut urmări în direct desfăşurarea procesului şi pronunţarea sentinţei pe televizoare uriaşe amplasate în pieţele publice. Un val de furie şi lacrimi a străbătut Croaţia. „Este o sentinţă împotriva ţării noastre”, s-a spus. Oficialii de la Zagreb au afirmat că statul croat este o victimă a Occidentului şi că se încearcă falsificarea istoriei.

Pentru croaţi, Gotovina este un erou. Iar ca el mai sînt mulţi, cu grade mai mici. Unul dintre ei a fost judecat şi găsit vinovat în dosarul „Garajul”. I s-au retras titlurile militare şi cel de parlamentar, însă a fugit în Bosnia. Tot despre crimele dintr-un garaj vorbeşte în treacăt şi Detaşamentul „Negrii”. Intrăm o singură dată în acest spaţiu al ororii: vedem pereţii plini de sînge şi cîrpele care au fost odată hainele civililor, vedem cum becul se balansează în mirosul greu al morţii.

Poate fi vinovăţia judecată de alţii? Pisica neagră (crnci) care va făta curînd, mascota grupului, este lovită, din nepăsare şi plictiseală, de un nou-venit. Va urma furia veteranului şi ameninţarea cu moartea.

Sîrbii şi croaţii se judecă şi sînt judecaţi în două instanţe internaţionale: Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie de la Haga şi Curtea Internaţională de Justiţie. Croaţia a depus plîngere la CIJ în 1999, acuzînd autorităţile de la Belgrad de genocid. A urmat o plîngere similară a sîrbilor împotriva croaţilor. Croaţii celebrează ziua ofensivei finale din operaţiunea Storm ca sărbătoare naţională. Sîrbii o comemorează ca pe una dintre cele mai teribile crime. Cine va face dreptate? Cine va scrie istoria?

Întrebaţi dacă ar oferi informaţii care ar duce la arestarea generalului Gotovina, pentru ca astfel accesul Croaţiei în UE să fie asigurat, 90% dintre croaţi au răspuns “Nu”. În Serbia, un sondaj similar arăta că generalul Ratko Mladić, încă în libertate, se bucură de o simpatie egală. Deşi se oferea o recompensă de 1 milion de dolari pentru orice informaţie care ar duce la arestarea acestuia, iar UE condiţiona începerea negocierilor privind aderarea Serbiei cu arestarea lui Mladić, 85% dintre sîrbi au răspuns "Nu".

Croaţii cred că este nedrept să plătească pentru crimele sîrbilor. Sîrbii afirmă că este o conspiraţie a Occidentului împotriva lor. Indiferent cîte gesturi de reconciliere vor face oficialii celor două state, vinovăţia va pluti în continuare, nu numai în pieţele publice, ci şi în inima soldaţilor.

Detaşamentul „Negrii” este un film care are aerul unei tragedii antice despre nefericirea de a fi (doar) om.

Marian Voicu este jurnalist TVR, autor al documentarului „Serbia după război. În căutarea adevărului”.

Filmul croat Detaşamentul „Negrii” va fi prezentat în cadrul Festivalului Filmului European, vineri, 13 mai, ora 19:00, la Cinemateca Eforie.

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului se desfăşoară în Bucureşti (5 - 15 mai), Brașov (12 - 15 mai), Iași (19 - 22 mai), Timişoara (19 - 22 mai) și Tîrgu Mureș (26 - 29 mai)

Mai multe