Destination Rachmaninov. Cu pianistul Daniil Trifonov
Are 27 ani și un premiu Grammy obținut în 2018 la categoria „Cea mai bună interpretare solo – muzică clasică”. Este privit drept succesor al marii tradiții a școlii ruse de pian, un talent ieșit din comun despre care pianiști importanți ai timpurilor noastre nu au decît cuvinte de laudă. Sigur, are și numeroase premii la concursuri internaționale de prestigiu, dar mai ales, distincții pe care alții le primesc după o viață în slujba muzicii. Este deja un pianist-fenomen și în 2017, l-am putut asculta și la București: este Daniil Trifonov.
În 2015, Daniil Trifonov lansa un prim titlu ce avea în prim-plan muzica lui Serghei Rahmaninov, album ce a fost nominalizat la premiile Grammy, un disc pe care se regăsea Rapsodia op. 43 pe o temă de Paganini, celebră lucrare pentru pian și orchestră. Acum, în 2018, Daniil Trifonov revine la muzica lui Rahmaninov pentru a înregistra integrala concertelor pentru pian și orchestră, alături de aceeași muzicieni cu care colaborase și în 2015: Orchestra Simfonică din Philadelphia, dirijor Yannick Nezet Seguin.
Nu e nimic surprinzător în această alegere: Daniil Trifonov s-a format ca pianist ascultînd înregistrări cu Rahmaninov-pianistul, al cărui urmaș se consideră și este considerat astăzi. La fel ca Rahmaninov, și Trifonov compune. La fel ca Rahmaninov, el este un romantic. Emigrat din Rusia comunistă în 1917, Rahmaninov s-a stabilit în Statele Unite ale Americii; orchestra cu care a colaborat cel mai des în calitate de pianist și care i-a și interpretat cele mai multe prime audiții, a fost Orchestra Simfonică din Philadelphia. Și azi, la 75 ani de la moartea lui Rahmaninov, spiritul său și tradiția interpretării muzicii sale rămîn foarte vii printre muzicienii din Orchestra Simfonică din Philadelphia, așa că nu e deloc surprinzător că Trifonov a ales să înregistreze (din nou), împreună cu ei, Rahmaninov.
Destination Rachmaninov este un proiect cu două părți: Departure – albumul apărut pe 12 octombrie 2018, cuprinzînd concertele cu numerele 2 și 4 și Arrival, care va fi lansat în octombrie 2019 și va cuprinde, evident, concertele cu numerele 1 și 3.
Pentru cei care au fost la festivalul Enescu de anul trecut, audiția Concertului nr. 2 pentru pian și orchestră de Rahmaninov, în interpretarea lui Daniil Trifonov, nu mai este o premieră. Însă ceea ce poate fi ascultat pe discul lansat pe 12 octombrie 2018 este destul de diferit de ceea ce putut fi ascultat la Sala Palatului, o versiune mult mai închegată, deși este tot o înregistrare din concert. Ascultînd acest disc, ne putem imagina cum ar fi cîntat însuși Rahmaninov în secolul XXI: avem aici și patos și liric, și echilibru, și maturitate și expansivitatea tinereții, într-un amestec surprinzător și cu un efect artistic deosebit.
Nu întîmplător, în cadrul proiectului Destination Rachmaninov, Trifonov a ales să combine concertele celebre ale compozitorului rus cu cele mai puțin cunoscute, așa că acest concert nr.2, care este printre cele mai des abordate dintre toate concertele pentru pian și orchestră din istoria muzicii, are ca pereche concertul scris de Rahmaninov în 1926, concertul nr.4. Iată o partitură care ar merita să fie abordată mai des, în care Rahmaninov-romanticul îi face loc lui Rahmaninov-modernul, evitînd însă stridențele și demonstrînd același mare talent de melodist. De altfel, și Trifonov însuși că afirmă că dintre concertele lui Rahmaninov, ultimul, acest concert nr.4, este preferatul său.
Reușita albumului este asigurată nu doar de pianist, ci și de această atît maleabilă, calitativă și muzicală Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă eficient și atent de Yannick Nezet Seguin, unul dintre cei mai căutați dirijori ai timpurilor noastre.
Și deși destinația este muzica lui Rahmaninov, pe disc sînt inserate și trei piese de Johann Sebastian, e adevărat, în transcripția pentru pian realizată de Serghei Rahmaninov – trei părți din Partita a III-a pentru vioară solo. Trifonov explică el însuși că momentele polifonice din Concertul nr. 2 de Rahmaninov sînt inspirate de muzica lui Bach, iar Rahmaninov-pianistul era considerat un mare interpret al muzicii lui Bach.
Iată deci suficiente argumente pentru a asculta, măcar o dată, Destination Rachmaninov. Departure cu Daniil Trifonov și Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă de Daniil Trifonov. O puteți face pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2018, pe platformele de streaming online (de exemplu, Spotify) sau, evident, pe disc, pe care-l puteți comanda direct de pe site-ul Deutsche Grammophon, casa producătoare.
Dacă vă place Daniil Trifonov, puteți să-l vedeți și în înregistrarea video a concertului cu care Deutsche Grammophon și-a sărbătorit 120 ani de existență, în Orașul interzis din Beijing, pe 10 octombrie 2018.
Cristina Comandașu este critic muzical.