Despre jihadism şi islamo-banditism

11 aprilie 2016   Dileme on-line

Mohamed Abrini, teroristul căutat în toată Europa şi arestat pe data de 8 aprilie la Anderlecht, nu departe de Bruxelles, a început să facă mărturisiri iar unele dintre ele pun în lumină faptul că islamo-banditismul este un fenomen poate mai îngrijorător decît se credea. Termenul este de multă vreme utilizat de experţi şi comentatori mai ales în condiţiile joncţiunii dintre islamo-banditism şi jihadism.

Cotidianul Le Monde schiţează un portret stupefiant al lui Mohamed Abrini, bine cunoscut de serviciile de poliţie şi mai ales în cartierul său, Molenbeek. La cei 31 de ani ai săi individul avea, înaintea comiterii atentatelor, un cazier greu, cu 45 de condamnări, dintre care douăzeci pentru furturi, patru pentru afaceri de droguri, trei pentru organizarea unor evadări... Lista delicvenţelor comise de el este însă mai lungă. In lumea banditismului de cartier, dar probabil că şi înafara sa, el avea de multă vreme un fel de "prestigiu", mai ales că se putea lăuda cu o spargere care îi adusese la un moment dat un "cîştig" de 200 000 de euro.

În faţa acestui portret pe care-l creionează cotidianul Le Monde prima reacţie a cititorului obişnuit nu poate fi decît aceasta: cum de se mai afla în libertate individul, sau înafara unei supravegheri sistematice şi permanente?

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe